starter probs - evolutionm.net
evolutionm.net - Home of the Lancer Evolution  

Go Back   >
Log In 


Evo Engine / Turbo / Drivetrain Everything from engine management to the best clutch and flywheel.

starter probs

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old Oct 29, 2008, 07:11 PM   #1
Newbie
Thread Starter
iTrader: (2)
 
1 WICKED EVO's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: alabama
Posts: 67
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 03 lancer evolution 8

starter probs

i have an evo8. well my car has had some problems starting 4 a while know. at first it was an every now and then problem that my car would just click and not start but it only did it like once a month. well recently it did it every day i would have to jump it off then i could turn the key and it would start. so i went and bought a new starter and batt and it still does it sometimes. it will just click like its a relay or the starter. is there a relay under the hood 4 the starter or anything to do with the ignition?. iam running out of ideas please help
Offline
 
Reply With Quote
Old Oct 29, 2008, 07:21 PM   #2
Evolved Member
iTrader: (18)
 
steelcityevo8's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: pittsburgh pa
Posts: 564
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 04 evo vlll

Quote:
Originally Posted by 1 WICKED EVO View Post
i have an evo8. well my car has had some problems starting 4 a while know. at first it was an every now and then problem that my car would just click and not start but it only did it like once a month. well recently it did it every day i would have to jump it off then i could turn the key and it would start. so i went and bought a new starter and batt and it still does it sometimes. it will just click like its a relay or the starter. is there a relay under the hood 4 the starter or anything to do with the ignition?. iam running out of ideas please help
bump for this , I had experienced the same issues !!!!!
Offline
 
Reply With Quote
Old Oct 29, 2008, 07:27 PM   #3
Evolved Member
iTrader: (19)
 
1d10t's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: was Georgia, now williamsport PA
Posts: 1,001
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2005 RR Rs

check wire to the S- terminal of your starter-may have a break somewhere causing intermittent issues. Make sure all of your connections to the starter are tight as well as the battery terminals.
Offline
 
Reply With Quote
Old Oct 29, 2008, 07:30 PM   #4
Evolving Member
iTrader: (15)
 
planetboy200's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: camp pendleton, ca
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 05 BLACK EVO Vlll

its not ur starter its the starter relay that cant give the starter enough juice to crank the starter . I had the same problem so i had to put another relay from the batt to the starter. That fixed the problem
Offline
 
Reply With Quote
Old Oct 29, 2008, 07:32 PM   #5
Evolved Member
iTrader: (19)
 
1d10t's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: was Georgia, now williamsport PA
Posts: 1,001
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2005 RR Rs

^there ya go.
Offline
 
Reply With Quote
Old Oct 29, 2008, 08:16 PM   #6
Evolving Member
 
cosworthevo1133's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: dallas
Posts: 131
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2004 evo 8

ya agree
Offline
 
Reply With Quote
Old Oct 30, 2008, 01:41 AM   #7
Evolving Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Feb 2006
Location: Midland, TX
Posts: 369
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 03 EVO

In this instance it's almost always a problem with the grounding wire coming loose or having bad contact with the chasis. Check and make sure that's on a good clean surface before buying any more parts.
Offline
 
Reply With Quote
Old Oct 30, 2008, 07:39 PM   #8
Newbie
Thread Starter
iTrader: (2)
 
1 WICKED EVO's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: alabama
Posts: 67
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 03 lancer evolution 8

Quote:
Originally Posted by planetboy200 View Post
its not ur starter its the starter relay that cant give the starter enough juice to crank the starter . I had the same problem so i had to put another relay from the batt to the starter. That fixed the problem

maybe a stupid quetion but were is the relay located? thanks 4 the help guys
Offline
 
Reply With Quote
Old Dec 9, 2008, 03:29 PM   #9
Evolving Member
iTrader: (8)
 
TIBOevo's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: where ever
Posts: 477
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 03 EVO V111

hey guy, did you ever figure this out?. cause im going to the samething. did the relay switch work when replaced?.
Offline
 
Reply With Quote
Old Jan 25, 2009, 08:33 PM   #10
Newbie
Thread Starter
iTrader: (2)
 
1 WICKED EVO's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: alabama
Posts: 67
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 03 lancer evolution 8

no man i dont know where it is, if someone would tell me ill let u know lol
Offline
 
Reply With Quote
Old Dec 6, 2009, 01:48 PM   #11
Newbie
iTrader: (2)
 
Join Date: Jul 2007
Location: orlando, fl
Posts: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2006, evo 9 se

bump im having the same issue where is the starter relay located????
Offline
 
Reply With Quote
Old Jun 28, 2010, 07:52 PM   #12
Newbie
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2006
Location: san diego
Posts: 83
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: Lancer evolution ix SE

anyone know where theyr relay is?
Offline
 
Reply With Quote
Old Jun 29, 2010, 12:17 PM   #13
Evolved Member
 
barneyb's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Grand Island, NE
Posts: 5,002
Thanks: 0
Thanked 13 Times in 13 Posts

Drives: '03 Evo 8, '04 WRX

On my 8 it is in the relay box next to the battery, first row next to the battery at the front.

Don't forget to check the clutch switch, it is also in the circuit.
Offline
 
Reply With Quote
Old Jun 29, 2010, 02:50 PM   #14
Evolving Member
iTrader: (6)
 
OneEyedJack's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Manchester, CT / West Hartford, CT
Posts: 166
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: EB IX

From my evo 9 fsm. Should be the same on your vehicle.

Offline
 
Reply With Quote
 
 
Reply


Tags
03, 2004, 2006, 8, bmw, evo, lancer, located, location, problems, probs, relay, solenoid, starter, x3

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 01:09 AM.