Low Compression on all 4 cylinders - evolutionm.net
evolutionm.net - Home of the Lancer Evolution  

Go Back   > >
Log In 


Evo Engine / Turbo / Drivetrain Everything from engine management to the best clutch and flywheel.

Low Compression on all 4 cylinders

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old Feb 2, 2012, 01:47 PM   #1
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: cincinnati
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2006 evo 9

Low Compression on all 4 cylinders

I recently just bought my evo 9 basically heres the run down its a built motor from turbo trix with manely internals. I just recently did a compression test on it and it had about 95 to 100 psi cold accross all the cylinders and about the same when it was warmed up +or- about 1 to 5 psi. i put about a teaspoon of oil in the cylinders with almost no change, but when adding more than normal oil to the cylinders they jumped up to about 140 or so. The engine was built probly about a year ago it seems a little soon for a rebuild but i am not ruling it out. i haven't done a leak down check yet but will do it this weekend and post the numbers I get any comments or ideas let me know. I know the min. psi is 92 per. the manual but that just to low for me. My other question is could the manely pistons cause the low compression?
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 2, 2012, 01:49 PM   #2
Evolved Member
iTrader: ( 44 )
 
Blue91lx's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Philadelphia, PA
Posts: 2,155
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post

Drives: Bicycle

You may need a valve job. Losing compression through the seats.
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 2, 2012, 02:26 PM   #3
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: cincinnati
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2006 evo 9

i thought that too but with putting extra oil in the cylinders the compression goes up. Also the head was rebuilt with the engine around the same time.
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 2, 2012, 05:44 PM   #4
Evolved Member
iTrader: ( 30 )
 
project_skyline's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Colorado
Posts: 2,520
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 03 EVO VIII

40 psi isn't a big jump, its unlikely its the rings in all cylinders. Still pretty low, what cams do you have?

Do a leak down!
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 2, 2012, 06:24 PM   #5
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: cincinnati
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2006 evo 9

Well looking through my receipts I thought I had cosworths but the newest receipt says it has kelford 272's. I took the valve cover off and I could see where the numbers 272 were ground into the cams. This is how I bought it so I am still going through everything and learning. Also I will do a leak down tomorrow and post the numbers

Last edited by graphitegrey9; Feb 2, 2012 at 06:25 PM. Reason: Adding comment
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 2, 2012, 06:37 PM   #6
Newbie
iTrader: ( 10 )
 
1sxyrxy's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bay Area, Ca
Posts: 55
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2005 Evo 8

If it runs ok then it's probably fine. Your cams will bring down compression.
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 2, 2012, 07:20 PM   #7
Newbie
iTrader: ( 8 )
 
Join Date: May 2009
Location: Memphis
Posts: 73
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: Evolution 8

This may sound crazy but have you tried a second compression gauge? A friend of mine recently bought a supposedly solid car. He did compression test all 4 cyls were ~90 and he was in full freak out mode.
He ended up borrowing a second and third gauge they both read 140 across the boards.
Could explain your low# if the car is running OK. Also I think built motors tend to have lower compression than stock, but I cant say for sure.
Good luck, regardless.
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 2, 2012, 11:17 PM   #8
Evolved Member
iTrader: ( 30 )
 
project_skyline's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Colorado
Posts: 2,520
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 03 EVO VIII

Quote:
Originally Posted by stackhouse View Post
This may sound crazy but have you tried a second compression gauge? A friend of mine recently bought a supposedly solid car. He did compression test all 4 cyls were ~90 and he was in full freak out mode.
He ended up borrowing a second and third gauge they both read 140 across the boards.
Could explain your low# if the car is running OK. Also I think built motors tend to have lower compression than stock, but I cant say for sure.
Good luck, regardless.
That is a good point!

When I bought mine I thought why trust it to something cheap? So I bought a snap on.
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 2, 2012, 11:26 PM   #9
Evolving Member
iTrader: ( 7 )
 
siceclipse's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Fairfield County, CT
Posts: 118
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
try another gauge.
How does the car run??? good or bad??
What is the CR on the pistons?
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 3, 2012, 12:52 AM   #10
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: cincinnati
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2006 evo 9

I tried the gauge on my wife's car and had 175 on all four cylinders so I think that the gauge is ok also it's a snap on. The car runs good it was dyno'd last summer or so at 367 hp and 398 tq. It still feels and runs like it has that kind of power. There are no idle issues only issue I have right now is that it is running rich. When it was tuned last it was at 35 ft. and where I live now it's around 900ft. It's tuned on speed density so that's why I am thinking its running rich I did see a couple of other post that said the cam over lap will cause a low comp. psi especially with mivec. I will do a leak down and post what I get thnx for everyone's help
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 3, 2012, 05:11 AM   #11
Evolved Member
iTrader: ( 6 )
 
mt057's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: DFW
Posts: 1,404
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 03 lancer evolution 8

I find a leak down test is just as easy to do a compression test and tells you so much more. I would definitely do a leak down test next.
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 3, 2012, 01:25 PM   #12
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: cincinnati
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2006 evo 9

Ok i did a leak down test on my car and found it to have about 10% leak down in all for cylinders not to bad if you ask me. So i am guessing that the low compression check was from the vavle over lap from the cams. Who would have thought?
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 3, 2012, 01:47 PM   #13
Evolved Member
iTrader: ( 12 )
 
10isace's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: East of the Rockies
Posts: 994
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: my wife crazy

I had a similar problem http://forums.evolutionm.net/evo-eng...sion-help.html

I did compression test and freaked out! Car drives great and even better after fixing a boost leak. I'm sure it's the compression gauge. The main thing is that all the cylinders are at similar compression. I've talked to a few mechanics and they say the tool is used to compare the cylinders.
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 3, 2012, 01:49 PM   #14
Evolved Member
iTrader: ( 12 )
 
10isace's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: East of the Rockies
Posts: 994
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: my wife crazy

Quote:
Originally Posted by graphitegrey9 View Post
Ok i did a leak down test on my car and found it to have about 10% leak down in all for cylinders not to bad if you ask me. So i am guessing that the low compression check was from the vavle over lap from the cams. Who would have thought?
10% is very good! I have S2's so I think we're in the same boat with a leak down test.
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 3, 2012, 02:21 PM   #15
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2012
Location: cincinnati
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2006 evo 9

The compression gauge is working fine I was just thinking that the camshaft overlap was causing the low compression. I also found a boost leak at the TB after changing the shaft seals so I will put a new gasket on the TB hopefully that will help my running rich issue a little. Thnx for everyone's help!
Offline
 
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What would you do if you were in my shoes? Brandisher Evo General 23 Apr 24, 2015 07:39 PM
Low compression reading in 1 cylinder mrm95 Evo Engine / Turbo / Drivetrain 3 Feb 9, 2015 07:14 PM
New built motor low compression across the board EVIL_EV0 Evo Engine / Turbo / Drivetrain 11 Sep 19, 2014 05:27 AM
Odd Compression Test Numbers Poopy Evo Engine / Turbo / Drivetrain 7 Mar 16, 2014 03:31 PM
Low Compression in 2 cylinders Pssst Evo General 6 Mar 8, 2012 12:26 PM


Tags
2009, compresion, compression, compression test, cylinder, engine, evo, evolution, evom, gauge, lancer, leakdowntest, low, motor, stock

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 11:22 AM.