evolutionm.net - Home of the Lancer Evolution
Home Features Community Marketplace Registry Garage Store

Go Back   evolutionm.net > Lancer Evolution 1-9 Forums > Evo Engine / Turbo / Drivetrain
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Photos FAQ Members Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read Used CarsVendor DirectoryGarage
Search


Evo Engine / Turbo / Drivetrain Everything from engine management to the best clutch and flywheel.
Sponsored by: World Racing

Welcome to EvolutionM.net!
Welcome to EvolutionM.net.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old Dec 17, 2013, 01:06 AM   #1
Evolving Member
Personal Sales Rating: (1)
Garage is empty, add now
 
mrm95's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Phoenix, AZ
Posts: 191

Drives: 2006 RR Evo IX RS

mrmanley_
Bad IAC valve or possible boost leak?

Hey guys so lately at when i'm driving and i come to a stop light and i push in the clutch to roll to a stop my car will act like it wants to die for a second until the idle evens out a little and even sometimes when i'm just idling the idle will move around a little and sometimes it will make a misfire type sound and the AFR's will jump really rich for a second then will lean out some and then start to even out again. I've heard that this might be because i have a bad idle air control valve. I'm just hoping its not a boost leak or anything like that lol. Any ideas or similar experiences? i just wanna know for sure its the IAC Valve before i go off and buy one lol. Thanks guys
__________________
2006 Rally Red Evolution IX RS
Tuned by WingzPerformance on E85
Offline
 
Reply With Quote
Old Dec 17, 2013, 01:25 PM   #2
Evolving Member
Personal Sales Rating: (21)
Garage is empty, add now
 
Join Date: May 2009
Location: Chicago
Posts: 121

Drives: Evo 8 RS

Quote:
Originally Posted by mrm95 View Post
Hey guys so lately at when i'm driving and i come to a stop light and i push in the clutch to roll to a stop my car will act like it wants to die for a second until the idle evens out a little and even sometimes when i'm just idling the idle will move around a little and sometimes it will make a misfire type sound and the AFR's will jump really rich for a second then will lean out some and then start to even out again. I've heard that this might be because i have a bad idle air control valve. I'm just hoping its not a boost leak or anything like that lol. Any ideas or similar experiences? i just wanna know for sure its the IAC Valve before i go off and buy one lol. Thanks guys

From my experience, when my IAC went bad on my old evo, the car wouldn't high idle on cold start, it would fumble around at ~500rpm until warm, and then go to 800ish rpm. My idle would dip when coming to a stop as well. Typically the IAC would go bad on 03/04's from what I had read, I believe the 06 has a different, updated IAC.

Why would you hope it's not a boost leak? Boost leak testing is something you can do quickly, and by yourself. A new oem IAC is around $400...

What you describe could be caused from many things. Such as running a VTA bov with a MAF...etc
Offline
 
Reply With Quote
Old Dec 17, 2013, 01:52 PM   #3
Evolved Member
Personal Sales Rating: (8)
2006 Mitsubishi Lancer Evolution
 
Raptord's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Gatineau, Quebec, Canada
Posts: 3,241

Drives: AS Evo IX SE

Start with a boost leak test first, you can also test the IAC valve.
__________________
2006 Apex Silver Lancer Evolution IX SE

MAP EF2
MAP Short runner exhaust manifold
ETS Intake, FMIC, V2 LICP, 3" Turboback
Cosworth M2
Grimmspeed 3-port BCS
Walbro 255, PTE 780cc
SPDI Spark programmable plasma ignition system
Synapse Synchronic BOV
AMS Shifter Base Bushings, WORKS short shift kit, BLOX front motor mount
Saikou Michi Oil Catch Can
Re-arranged rear-diff plates
Exedy Stage 1 HD Clutch
Bilstein HD's, RCE Spring, Cusco camber plates
PF 2-piece, DBA 4000 discs, PF 01 pads
Zeitronix WB/LCD
Move Over Motorsports Front bumper quick release kit and tow hook

My guide for setting up ECU-based boost control on TephraMod v7
Offline
 
Reply With Quote
Old Dec 17, 2013, 02:03 PM   #4
Evolved Member
Personal Sales Rating: (19)
2003 Mitsubishi Lancer Evolution
 
SilverShadow03's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NorCal
Posts: 2,008

Drives: 03 Evo VIII - Silver

When my IAC went out, my evo would not idle at all without giving it some revs. Drove fine but would die at any light or stop sign..... Check to make sure the vacuum line under the throttle body is plugged in. Mine popped off regularly until I zip tied it down finally. It also threw a check engine light for me and I had a rough, inconsistent idle.

Is your CEL on?
__________________
184,XXX Miles & Counting!
Vishnu Stage 1+ ( V390 )
Tein SS Coilovers
WORKS Drop In Filter
Racing Brake Rear Slotted Rotors

Member: Milk Jug Club Honorary Tech Guru
Offline
 
Reply With Quote
Old Dec 17, 2013, 02:56 PM   #5
Evolved Member
Personal Sales Rating: (0)
Garage is empty, add now
 
barneyb's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Grand Island, NE
Posts: 4,214

Drives: '03 Evo 8, '04 WRX

A vacuum leak will give problems at start - you need to keep the gas pedal depressed or the engine will die. After warmup the car drives normally.
__________________
If my call was important to you, I would be talking to a real person.
Offline
 
Reply With Quote
Old Dec 17, 2013, 08:48 PM   #6
Evolving Member
Personal Sales Rating: (15)
2006 Mitsubishi Lancer Evolution
 
Join Date: Apr 2012
Location: fairbanks, ak
Posts: 458

Drives: 06 Mitsubishi Lancer Evolution chopshop

What your describing is a common problem with the evos. Me and a guy named shaesta are trying to track down exactly what is causing it, but it could be anything from your dv to ps pump sensor ( a suggestion by db) to something in your stock iacv tables in the tune. Shaesta thinks he figured his out with a used synchronic ( or however you spell it) dv but is unsure if the vacuum line setup he has is safe. I'm still testing but I'm down to a small leak from my biss screw that I'll b fixing as soon as my mailman stops stealing my mail, the dv and my tune. All the other stuff I have replaced with no effect on the problem.
__________________
Subaru: Japanese for I only drive 10-15 under the speed limit
Offline
 
Reply With Quote
Old Dec 17, 2013, 10:18 PM   #7
Evolving Member
Personal Sales Rating: (1)
Garage is empty, add now
 
mrm95's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Phoenix, AZ
Posts: 191

Drives: 2006 RR Evo IX RS

mrmanley_
Thanks for all the help guys.

Am i being specific enough or do you guys need any more details?
__________________
2006 Rally Red Evolution IX RS
Tuned by WingzPerformance on E85
Offline
 
Reply With Quote
Old Dec 18, 2013, 06:45 AM   #8
Newbie
Personal Sales Rating: (2)
Garage is empty, add now
 
timv's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Chandler, AZ
Posts: 60

Drives: 2003 EVO VIII

My car used to do similar things. It is an 03. By adjusting my low load low rpm timing higher, getting my maf and fuel trims dialed in, and raising my idle rpm to 1000 with proper iac adjustments it has been working well. My car does have cam's, intake, forge rs bpv, etc.

It seems like you may need a bit more fine tuning. I didn't really see what mine was doing until I stared at the data logs and saw the load jump up and the timing go low.

Good luck.
Offline
 
Reply With Quote
Old Dec 18, 2013, 06:45 AM
EvolutionM
Mitsubishi Lancer




Paid Advertisement
 
 
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can you please help me with my idling issue? goncalves77 Evo General 28 Mar 27, 2014 08:14 PM
throttle hang issue. need help EvoJoeIX Evo General 33 Feb 28, 2014 03:04 PM
P0507 OZboyee General Engine Management / Tuning Forum 11 May 22, 2013 09:56 PM
Idle/idling problem and loss of power blackmambe_evo7 Evo Engine / Turbo / Drivetrain 1 Mar 10, 2013 05:30 PM
Idle bouncing between 2-3k rpm xXANCHORMONXx Evo General 1 Jan 4, 2013 04:13 PM

 









All times are GMT -7. The time now is 05:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
All Passwords