S-AWC Service Required Light - evolutionm.net

Go Back   >
Log In 


Evo X Engine / Turbo / Drivetrain Everything from engine builds to the best clutch and flywheel.

S-AWC Service Required Light

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old Feb 19, 2011, 04:52 AM   #1
Newbie
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2009
Location: US/Canada
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
S-AWC Service Required Light

Does anyone know what causes the S-AWC Service Required Light to come on?
I check the resevoir in the trunk and it's full.
This happend while driving at low speeds.
Any help would be great, thanks
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 19, 2011, 01:00 PM   #2
Evolving Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Lakewood
Posts: 101
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
What mods do you have?
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 19, 2011, 11:45 PM   #3
Newbie
 
Sir Kyle's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Tacoma, WA
Posts: 99
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: Xterra

Did you have the awc reflash? Were you driving in extreme cold? (less than 30 degrees)

Basically when it gets cold out the fluid becomes too thick and the pump cant flow and burns up. The reflash is supposed to prevent that. Rear end colision could also cause it, that's where the pump is. No matter what, you gotta take it to the dealer. It's under warranty.
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 20, 2011, 06:55 AM   #4
Newbie
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2009
Location: US/Canada
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mods I have: AP, TBE exhaust.
I think I had a reflash for the AWC a year ago. It has been cold the last few weeks ranging from 0 to -10 degrees celsius.
Is it safe to still drive the car until it can be serviced?
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 20, 2011, 07:18 PM   #5
Newbie
 
Sir Kyle's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Tacoma, WA
Posts: 99
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: Xterra

It's safe. I wouldn't recommend getting driftastic tho.
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 21, 2011, 03:03 PM   #6
Newbie
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2009
Location: US/Canada
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Pulled the code using AP
ACD C161e

does anyone know what that means?
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 24, 2011, 06:27 PM   #7
Newbie
 
robdiesel's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: IL
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 08 EVO X MR

It's your ACD hydraulic pump. Mine just went out 1,700 miles past the warranty. $2,000 to replace. Very disappointing. I've heard of many of these failing. They seem to be mostly in colder climates. I'm very interested to know what caused the failure.
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 25, 2011, 03:11 AM   #8
Newbie
 
Sir Kyle's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Tacoma, WA
Posts: 99
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: Xterra

What's your mileage? I thing the powertrain warranty is 5 r/50,000 miles. Not 100% tho.
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 25, 2011, 04:22 PM   #9
Newbie
 
robdiesel's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: IL
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 08 EVO X MR

Mitsubishi said the pump is not considered part of the drivetrain, so 3yr/36K for it.
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 25, 2011, 04:54 PM   #10
Newbie
 
Sir Kyle's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Tacoma, WA
Posts: 99
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: Xterra

aw snap. thanks. But that's lame it's not covered. I have the 7 year/70,000. And thankfully cause my pump went out at 36,6xx no joke. So the extended warranty already paid for itself...
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 28, 2011, 06:29 AM   #11
Evolving Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Czech rep.
Posts: 318
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
There are 2 reasons for the pump mulfunction:

1) VERY cold weather makes the oil thick and the pump burns

2) the pump is not shielded against dust and salt going from rear wheels. The mess gets into poorly sealed pump and causes motor malfunction.


My went out in 30k miles...
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 28, 2011, 08:32 PM   #12
Newbie
iTrader: (4)
 
ToFastforU_99's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Kalamazoo MI
Posts: 82
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2005 EVO 8

Man I hope mine does not go out. I think my warranty just went up. I did notice it coming on a couple of times during the winter but shutting off after i restarted the car. I guess im happy that that is the last winter it will see
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 28, 2011, 11:03 PM   #13
Evolving Member
iTrader: (1)
 
Ltdanish07's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Pa, Philly area
Posts: 380
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2008 Apex Silver Evo x

Well i just got the dreaded sawc service required light 3 days ago. Im at 42k so im pretty sure my pump is shot.

What a pain in the butt. Finally have everything together for my tune and then bam, another problem.
Offline
 
Reply With Quote
Old Mar 3, 2011, 01:12 PM   #14
Evolving Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Missouri
Posts: 382
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: EVO 8 RS

so is this like a common issue or just a handful of people experiencing the pump going out?
Offline
 
Reply With Quote
Old Mar 4, 2011, 12:15 PM   #15
Evolving Member
iTrader: (44)
 
JoeA's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Citrus Heights, CA
Posts: 179
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
^^^^ Id like to know this also, mine came on just recently but thought it was from my clutch slipping.
Offline
 
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
help! ASC and S-AWC service light on after clutch install. bryanlo Evo X Tires, Wheels, Brakes & Suspension - Sponsored by The Tire Rack 10 Apr 9, 2014 10:40 PM
Evo X AYC service required lol131233 Evo X General 21 Mar 26, 2014 05:59 AM
NEED HELP AYC ACD PUMP failing - S-AWC Flashing SniperwolF Evo X Engine / Turbo / Drivetrain 10 Jun 4, 2013 08:49 PM
S-AWC Service Required Light, EvoScan shows no codes jjgriffin Evo X Engine / Turbo / Drivetrain 0 Jun 4, 2013 03:13 PM
s-awc service required Shenanigan13 Mitsubishi TC-SST Discussion (All Equipped Models) 5 Apr 19, 2010 11:16 AM


Tags
2008, awc, cornering, evo, evolution, hard, honda, lancer, light, mitsubishi, mr, prelude, required, sawc, service, x

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 02:09 PM.