Notices
EcuFlash

Evo8 ECU in a 1G DSM in the works!

 
Old Jul 26, 2009, 12:35 PM
  #16  
Account Disabled
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2009
Location: central pa
Posts: 312
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by evonut270 View Post
you probably know already but you can adjust the knock sensor sensitivity to suit.have you tried using the disable code for the knock sensor to see if it sorts the timing issue?
1g uses an analog knock board 2g/evo ecu's use a DSP knock board. Completely different way to deal with signal conditioning. You must match the sensor to the ecu. The 1g is "deaf" where a 2g/evo knock sensor isn't.
0xDEAD is offline  
Old Jul 26, 2009, 12:53 PM
  #17  
Evolving Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: vienna,austria/scotland
Posts: 223
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by 0xDEAD View Post
1g uses an analog knock board 2g/evo ecu's use a DSP knock board. Completely different way to deal with signal conditioning. You must match the sensor to the ecu. The 1g is "deaf" where a 2g/evo knock sensor isn't.
cool its was just a thought.there are no eclipses over here so im not very clued up on them.
evonut270 is offline  
Old Jul 26, 2009, 12:59 PM
  #18  
Evolved Member
Thread Starter
iTrader: (17)
 
Jack_of_Trades's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Opelika,AL
Posts: 3,523
Likes: 0
Liked 2 Times in 1 Post
Cool thanks. I found my timing issue to be the starter signal input wire. It was supplying +12v constantly which made the ECU keep the timing at only 5*, assuming that I was still cranking over the engine. Now I have to confirm every wire since they did a 4g63 swap in this mirage and obviously didn't hook up the wires correctly. fun fun.
Jack_of_Trades is offline  
Old Jul 26, 2009, 01:19 PM
  #19  
Account Disabled
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2009
Location: central pa
Posts: 312
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by Jack_of_Trades View Post
Cool thanks. I found my timing issue to be the starter signal input wire. It was supplying +12v constantly which made the ECU keep the timing at only 5*, assuming that I was still cranking over the engine. Now I have to confirm every wire since they did a 4g63 swap in this mirage and obviously didn't hook up the wires correctly. fun fun.

Good deal, what an odd problem though. I think you will like the evo ecu. My 1g runs soooooo much smoother now with it than it ever did on the eprom 1g ecu. Its not that the old ecu didn't work good but the evo ecu makes the engine respond to input like an evo instead of the "choppy" way the DSM ecu seems to respond.
0xDEAD is offline  
Old Jul 26, 2009, 01:46 PM
  #20  
Evolved Member
Thread Starter
iTrader: (17)
 
Jack_of_Trades's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Opelika,AL
Posts: 3,523
Likes: 0
Liked 2 Times in 1 Post
One last thing, pins 63 and 66 on the 1G go to the same MPI (pin 8) wire. Where did they get installed on the Evo ECU? It requires a ground source to activate the MPI relay which I am doing manually right now during testing.
Jack_of_Trades is offline  
Old Jul 26, 2009, 02:38 PM
  #21  
Account Disabled
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2009
Location: central pa
Posts: 312
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Pin 38 on the evo "MPI output" goes to pin 63 on the dsm. I did not wire in pin 66. If you look at the actual schematic (not a pinout) of the 1g wiring pin 63 and 66 are common in the wiring harness. They both simply activate the MPI relay. I don't know why both pins are used when its not a major current draw (it is only activating the relay coil). I only wired one in and the car is turn key and able to be driven.
0xDEAD is offline  
Old Jul 26, 2009, 02:48 PM
  #22  
Evolved Member
Thread Starter
iTrader: (17)
 
Jack_of_Trades's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Opelika,AL
Posts: 3,523
Likes: 0
Liked 2 Times in 1 Post
Yeah I actually had a friend give me his alldata password and I just figured it out before you posted. I gotta work on the MAF size/scaling for this 2G maf though. The second I give it gas it suffocates and dies.
Jack_of_Trades is offline  
Old Jul 26, 2009, 02:59 PM
  #23  
Account Disabled
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2009
Location: central pa
Posts: 312
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Plug and play with the maf scaling. I have the scaling saved on my computer somewhere if you can't find it. I'm running a MAFT Gen2 however so I just told it to spit out an evo 8 airflow signal because I'm too lazy to put the 1g stuff in (and it would probably cause more problems anyways).
0xDEAD is offline  
Old Jul 26, 2009, 03:01 PM
  #24  
Evolved Member
Thread Starter
iTrader: (17)
 
Jack_of_Trades's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Opelika,AL
Posts: 3,523
Likes: 0
Liked 2 Times in 1 Post
Yeah, my car came with a 2G MAF so I am trying to get that to work for now. Plan on going to speed density in the not too distant future so i didnt want to get too hung up on tuning the maf, just want it driveable for now.
Jack_of_Trades is offline  
Old Jul 26, 2009, 03:30 PM
  #25  
Evolved Member
iTrader: (30)
 
project_skyline's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Colorado
Posts: 2,531
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Interesting suff! Very curious to know more so I can put one of my friends 1g talon.
project_skyline is offline  
Old Jul 26, 2009, 03:39 PM
  #26  
Account Disabled
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2009
Location: central pa
Posts: 312
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by Jack_of_Trades View Post
Plan on going to speed density in the not too distant future so i didnt want to get too hung up on tuning the maf, just want it driveable for now.

Let me know how that works. I want to convert to SD but know nothing about it right now.
0xDEAD is offline  
Old Jul 26, 2009, 04:30 PM
  #27  
Evolved Member
Thread Starter
iTrader: (17)
 
Jack_of_Trades's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Opelika,AL
Posts: 3,523
Likes: 0
Liked 2 Times in 1 Post
It now runs like a top! God its so smooth compared to DSMlink! Cruising was effortless, not all jerky and stumbly like before. I'm in heaven now lol. Thanks for all of the help 0xDEAD.

Oh, the stumbling issue I had was from the fuel pump relay wire not being pushed in all of the way. Somehow it was staying running with the fuel pump OFF! Must have created a syphon or something lol.
Jack_of_Trades is offline  
Old Jul 26, 2009, 05:01 PM
  #28  
Evolving Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: vienna,austria/scotland
Posts: 223
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
jack see this link for the 2g maf scalings

http://www.dsmtuners.com/forums/tuni...-2g-works.html
evonut270 is offline  
Old Jul 26, 2009, 05:07 PM
  #29  
Evolving Member
iTrader: (8)
 
C130flyer's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Elizabeth City, NC
Posts: 464
Likes: 0
Liked 1 Time in 1 Post
I have been wondering about this swap into a 1g since that 2g boys did it. Thank you for figuring it out guys.

Is there any way that you guys might post up a definitive ECU pin out once you get the bugs worked out?
C130flyer is offline  
Old Jul 26, 2009, 05:12 PM
  #30  
Evolved Member
Thread Starter
iTrader: (17)
 
Jack_of_Trades's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Opelika,AL
Posts: 3,523
Likes: 0
Liked 2 Times in 1 Post
I will post up a SOLID layout in the next few days to help the next people who do this.
Jack_of_Trades is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Evo8 ECU in a 1G DSM in the works!


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.