10.0AFR decel 941701715 v7 - Page 2 - EvolutionM - Mitsubishi Lancer and Lancer Evolution Community



10.0AFR decel 941701715 v7

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old Nov 14, 2016, 12:11 PM   #16
Evolved Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Sydney
Posts: 791
Thanks: 0
Thanked 14 Times in 13 Posts

Drives: AUDM_EVO IX

Its probably intake reversion thru the MAF on lift-off.
Check your logs of Airflow HZ to see if you have correlation with the enrichment.
You will likely also see a short duration rise in intake air temps, which is the giveaway reversion indicator.
Offline
 
Reply With Quote
Old Nov 15, 2016, 09:23 AM   #17
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2010
Location: Reno Nv
Posts: 313
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts

Drives: Evo

Quote:
Originally Posted by merlin.oz View Post
Its probably intake reversion thru the MAF on lift-off.
Check your logs of Airflow HZ to see if you have correlation with the enrichment.
You will likely also see a short duration rise in intake air temps, which is the giveaway reversion indicator.

Hmmm did not think of that. What would you suggest to eliminate this issue? Switch to SD? Revolver cams causing this?
Offline
 
Reply With Quote
Old Nov 15, 2016, 11:42 AM   #18
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2010
Location: Reno Nv
Posts: 313
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts

Drives: Evo

Quote:
Originally Posted by ReidFletcher View Post
Hmmm did not think of that. What would you suggest to eliminate this issue? Switch to SD? Revolver cams causing this?

i do also have my intake cam advanced 5* for more vacuum. When revolvers were made there was a handful of sets machined lobe center incorrectly. Some were as bad as being 21* off. Most reported ~5* off center, but sort of irrelevant issue. Would returning to 0* help?

Last edited by ReidFletcher; Nov 15, 2016 at 07:30 PM.
Offline
 
Reply With Quote
Old Nov 17, 2016, 09:57 AM   #19
Evolved Member
 
mines5's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Streets of willow
Posts: 627
Thanked 11 Times in 11 Posts

Drives: Evo7, Evo 8 GSR, GT-R

Quote:
Originally Posted by ReidFletcher View Post
i do also have my intake cam advanced 5* for more vacuum. When revolvers were made there was a handful of sets machined lobe center incorrectly. Some were as bad as being 21* off. Most reported ~5* off center, but sort of irrelevant issue. Would returning to 0* help?
There is only 1 way to find out.. 0/0 the cams.
Offline
 
Reply With Quote
Old Nov 18, 2016, 09:57 AM   #20
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2010
Location: Reno Nv
Posts: 313
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts

Drives: Evo

Quote:
Originally Posted by mines5 View Post
There is only 1 way to find out.. 0/0 the cams.


yup I pulled the intake back to 0. Gunna go drive the car this weekend and see what I can figure out. If anything. Recreating the issue is tough in Reno. But as soon as I get to Thunderhill it's impressively bad. Aha

Woild converting to SD be in my favor for eliminating this issue?
Offline
 
Reply With Quote
Old Nov 22, 2016, 01:28 AM   #21
Evolved Member
 
mines5's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Streets of willow
Posts: 627
Thanked 11 Times in 11 Posts

Drives: Evo7, Evo 8 GSR, GT-R

I hope the issue went away.

If not, try flashing a bone stock 9417 3D SD rom or a 9653 3d sd.
Offline
 
Reply With Quote
Old Apr 18, 2017, 12:33 AM   #22
Evolved Member
 
mines5's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Streets of willow
Posts: 627
Thanked 11 Times in 11 Posts

Drives: Evo7, Evo 8 GSR, GT-R

Hey Reid ,

did you resolve the issue ?
Offline
 
Reply With Quote
Old Apr 18, 2017, 08:08 AM   #23
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2010
Location: Reno Nv
Posts: 313
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts

Drives: Evo

Quote:
Originally Posted by mines5 View Post
Hey Reid ,

did you resolve the issue ?
I haven't gotten a chance to get back out on the track but it seems to be better since bringing the cam degree back to 0*. I think the issue was indeed the aggressive overlap of the cams causing intake reversion.
Offline
 
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to ReidFletcher For This Useful Post:
mines5 (Apr 18, 2017)
Old Apr 18, 2017, 10:56 PM   #24
Evolved Member
 
mines5's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Streets of willow
Posts: 627
Thanked 11 Times in 11 Posts

Drives: Evo7, Evo 8 GSR, GT-R

Its good to know that the problem does not exist anymore. (Y)
Offline
 
Reply With Quote
Old Apr 20, 2017, 08:52 PM   #25
Evolved Member
iTrader: (17)
 
Evo_Jay's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Chico, CA (NOR-CAL)
Posts: 3,378
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post

Drives: 04 AW STI, 04 WW VIII RS

Quote:
Originally Posted by ReidFletcher View Post
I was recommended by Bainstuning who was at the track to change to 96530706. I've done it and car runs. Anyone comment on effectiveness of this?
Personally I woudl have stayed with 9417. I find it a way better ROM then 9653.
Offline
 
Reply With Quote
Old Apr 20, 2017, 11:05 PM   #26
Evolved Member
 
mines5's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Streets of willow
Posts: 627
Thanked 11 Times in 11 Posts

Drives: Evo7, Evo 8 GSR, GT-R

Hello jay.
Can you please share why you prefer 9417 over 9653 ?
Offline
 
Reply With Quote
Old Apr 21, 2017, 07:55 AM   #27
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2010
Location: Reno Nv
Posts: 313
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts

Drives: Evo

Quote:
Originally Posted by mines5 View Post
Hello jay.
Can you please share why you prefer 9417 over 9653 ?
There really isn't much different. I just tried it to diagnose a possible corrupt file. But I've been on 9417 for years so I just stayed with that rom.
Offline
 
Reply With Quote
Old Apr 26, 2017, 01:34 AM   #28
Evolved Member
 
mines5's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Streets of willow
Posts: 627
Thanked 11 Times in 11 Posts

Drives: Evo7, Evo 8 GSR, GT-R

Quote:
Originally Posted by ReidFletcher View Post
There really isn't much different. I just tried it to diagnose a possible corrupt file. But I've been on 9417 for years so I just stayed with that rom.
All cars here are JDM, i have tried both 9417 and 9653 with different mods . On 9653 car feels lighter and throttle response is crisp.

BTW thanks for updating the thread , may be some one can benefit from your experience.
Offline
 
Reply With Quote
Old Apr 26, 2017, 02:18 AM   #29
Evolving Member
 
supak1111's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: usa
Posts: 116
Thanked 22 Times in 22 Posts

Drives: Evo 8, FD rx7, Cbr1000, Grom...

Im on 9417 too and no cams yet same issue. Some ppl have suggested that it could be a lighter aftermarket flywheel issue, I'm not sure what I have in my car so I can't say

I've been trying to fix this for a while now. One issue that I've fixes that made this worse was my r2d2 BOV that is still recirculated wasn't working smoothly all the time. I found water and rust inside the piston. Since I've taken it apart, cleaned it and greased it up issue is less frequent but not gone though...


.
Offline
 
Reply With Quote
Old Apr 26, 2017, 06:52 AM   #30
Evolved Member
 
mines5's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Streets of willow
Posts: 627
Thanked 11 Times in 11 Posts

Drives: Evo7, Evo 8 GSR, GT-R

Convert to sd and enjoy my friend.
Offline
 
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ISCV tables empty 88590715 and decel questions teribble EcuFlash 19 Jan 31, 2017 08:22 AM
AFR is Inconsistent Ferp General Engine Management / Tuning Forum 6 Jan 23, 2017 09:42 PM
ARF dips Rich during decel/off throttle mister1161 Evo General 3 Mar 29, 2016 06:54 PM
My Nightmare... mc14 Evo Engine / Turbo / Drivetrain 70 Sep 2, 2015 12:25 AM
SD Rich on throttle lift. CammedEvo EcuFlash 4 Oct 11, 2013 06:53 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 05:40 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: