ECU Resetting? - EvolutionM - Mitsubishi Lancer and Lancer Evolution Community



ECU Resetting?

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old Oct 30, 2016, 09:29 AM   #1
Evolved Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
wreckleford's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Jamaica
Posts: 1,141
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 6 Posts

Drives: Evo I with an 8 ECU

ECU Resetting?

Had a strange one yesterday. Car is a JDM Evo8 running 96531706. This issue has developed recently. The issue only seems to happen in 4th gear at about 6100 rpm. At this point the car bucks momentarily like when you hit fuel cut and the check engine light comes on for a few seconds. If you datalog the car when this happens the log stops at the same time that the issue happens.

I was thinking cam or crank sensor but in this case the ECU doesn't store a code for this issue even though the check light comes on. I disconnected the coolant temp sensor and it stores a code for that. This means the ECU is able to store check codes. Also I have previously had cars with cam/crank sensor issues and it doesn't cause datalogging to stop.

We changed the cam sensor anyway but it does the same thing.

I was thinking about it afterwards and the idea came to me that the only time the ECU turns on the check light without throwing a code is when it is powered up initially. So I am now thinking that the issue is that the ECU is momentarily losing power and resetting. You would expect this to be just a loose connection in the wiring harness but if that is the case why does it only happen in 4th gear above 6000rpm.

Anyone ever experience anything like this before?
Offline
 
Reply With Quote
Old Nov 7, 2016, 04:14 PM   #2
Evolved Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
wreckleford's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Jamaica
Posts: 1,141
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 6 Posts

Drives: Evo I with an 8 ECU

I was hoping someone would have had an experience like this but it seems not.

From what I know so far I believe the issue is with the ECU itself. We are going to replace it and see. This issue has been flashed many many times (likely over 500, maybe as much as 1000) so I am wondering if that has anything to do with it.
Offline
 
Reply With Quote
Old Oct 24, 2017, 10:51 PM   #3
Newbie
 
3VOLUTIONIST's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Perth, Western Australia
Posts: 73
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: GSR Lancer

reviving this because i am having the exact same issue. except mine has only happened like twice; both at low rpm in second gear just as i mash the throttle. Feels like fuel cut and the CEL lights up; engine dies; evoscan stops logging. After a few seconds the CEL goes away and the car restarts fine..
The ECU is also not storing the code either.
i have heard a clicking from behind the dash whilst this happens too. Sometimes it happens for a split second whilst cruising; car stutters and CEL comes on. but im guessing because its still in gear; once the CEL goes away; the car restarts itself.

im running an evo 7 ecu with tephrav7 in my evo 3.
only permanent CEL is the front generator error (normal; never had issues before).

only thing i can think of thats changed recently is i switched off the periphery bits for the EGR fault codes (P0400/P0401 etc) as it was throwing those.

(apologies for punctuation.. using the special keyboard at work which dosnt have all the keys!)
Offline
 
Reply With Quote
Old Oct 25, 2017, 02:00 AM   #4
Evolved Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: in a garage
Posts: 558
Thanked 12 Times in 12 Posts

Drives: Lancer

Electrical interference can cause it.

Like with a modified ignition system that's done wrong.
Or having a cellphone too close when it takes a call.
Offline
 
Reply With Quote
Old Oct 25, 2017, 08:23 AM   #5
Evolved Member
 
4b11slayer's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Santa Ana
Posts: 1,608
Thanked 71 Times in 71 Posts

Drives: 2004 rs ct9a

Check spark plugs.
Offline
 
Reply With Quote
Old Oct 26, 2017, 09:26 PM   #6
Evolved Member
iTrader: (23)
 
ExViTermini's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Virginia
Posts: 1,707
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts

Drives: 03 evo

What is happening with battery voltage at these times?
Offline
 
Reply With Quote
Old Nov 5, 2017, 09:20 AM   #7
Evolved Member
 
mines5's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Streets of willow
Posts: 687
Thanked 12 Times in 12 Posts

Drives: Evo7, Evo 8 GSR, GT-R

In my experience this happens for two reasons.

1. No fuel or fuel pump choking.
2. Ecu flashed with a corrupt XML.

Last edited by mines5; Nov 5, 2017 at 09:38 AM.
Offline
 
Reply With Quote
Old Nov 17, 2017, 08:07 PM   #8
Newbie
 
Join Date: May 2016
Location: MN
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post

Drives: 2006 evo 8

Quote:
Originally Posted by 4b11slayer View Post
Check spark plugs.


this

non resistor plugs can cause this.
Offline
 
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Evo 8 pump primes on startup car stumbles and pump cuts.help? RUNNING.AMOK Evo General 18 Aug 11, 2017 11:08 AM
94170008 to 94170015 = no more cruise p0300 Smogrunner EcuFlash 63 Jun 26, 2017 04:54 PM
please help diagnose my problem awdordie Evo Engine / Turbo / Drivetrain 17 Feb 26, 2017 10:16 PM
SST Issues - Jerky while cruising Richy2703 Evo X Engine / Turbo / Drivetrain 3 Jul 18, 2016 08:50 PM
Help, Sever issue at idle, Logs only show ISCV steps out of line NO CEL CODES Raceghost EcuFlash 10 Jun 17, 2016 05:05 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 07:47 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: