problems logging boost and afr in evoscan - EvolutionM - Mitsubishi Lancer and Lancer Evolution Community

Notices
EcuFlash
Sponsored by:
Sponsored by:

problems logging boost and afr in evoscan

Reply

 
 
 
Old Nov 14, 2017, 08:57 AM
  #1  
Evolving Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2017
Location: Lebanon,Beirut
Posts: 112
Thanked 1 Time in 1 Post
problems logging boost and afr in evoscan

hello guys just installed evoscan recently and im knew to using it my car evo 8 has aem uego afr gauge which I think already has white wire connected to pin 75 my problem is when editing the Eval and putting 0.03913*x+9 im not getting accurate afr with my gauge my gauge is at 15 and logged afr is 10 if I increase equation to x+15 afr becomes close but when my gauge drops to 14 my logged jumps to 16


Another problem whit my Omni 4 bar map sensor which is not calibrated in evoscan when I insert the eval and metric eval shown in previous threads around here
I get evoscan error RAX_DAT_D MUST preceed boost (map) move RAX_DAT_D TO above boost(Map)
anyhelp would be greatly appreciated
Evo8life is offline  
Reply With Quote
Old Nov 16, 2017, 05:33 AM
  #2  
Evolving Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2017
Location: Lebanon,Beirut
Posts: 112
Thanked 1 Time in 1 Post
Originally Posted by Evo8life View Post
hello guys just installed evoscan recently and im knew to using it my car evo 8 has aem uego afr gauge which I think already has white wire connected to pin 75 my problem is when editing the Eval and putting 0.03913*x+9 im not getting accurate afr with my gauge my gauge is at 15 and logged afr is 10 if I increase equation to x+15 afr becomes close but when my gauge drops to 14 my logged jumps to 16


Another problem whit my Omni 4 bar map sensor which is not calibrated in evoscan when I insert the eval and metric eval shown in previous threads around here
I get evoscan error RAX_DAT_D MUST preceed boost (map) move RAX_DAT_D TO above boost(Map)
anyhelp would be greatly appreciated
bumppp anyone can help please ??
Evo8life is offline  
Reply With Quote
Old Nov 16, 2017, 03:00 PM
  #3  
Newbie
 
Join Date: Sep 2015
Location: Melbourne
Posts: 46
Thanked 5 Times in 5 Posts
Originally Posted by Evo8life View Post
I think already has white wire connected to pin 75
I would start off by confirming this.

Have you tried uninstalling Evoscan and re-installing it with 4bar values? Sometimes weird **** just happens in evoscan.

Also, through up a log.
seeaich is offline  
Reply With Quote
Old Nov 16, 2017, 04:47 PM
  #4  
Evolved Member
 
4b11slayer's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Santa Ana
Posts: 1,784
Thanked 82 Times in 82 Posts
You should just buy a serial port adapter and log afr through it
4b11slayer is offline  
Reply With Quote
Old Nov 17, 2017, 08:23 AM
  #5  
Evolving Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Phoenix, AZ
Posts: 138
Thanked 3 Times in 3 Posts
Are you using the rear o2 sim?

For you map sensor issue, post the formula and a screen shot of your ecuflash data items. Looks like it's expecting some value to be present before the MAP value is computed? I'm not sure
butte is offline  
Reply With Quote
Old Nov 18, 2017, 07:29 AM
  #6  
Evolving Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2017
Location: Lebanon,Beirut
Posts: 112
Thanked 1 Time in 1 Post
Originally Posted by seeaich View Post
I would start off by confirming this.

Have you tried uninstalling Evoscan and re-installing it with 4bar values? Sometimes weird **** just happens in evoscan.

Also, through up a log.
i attached 3 logs of wot pulls 4 BAR map sensor and afr are at right end of the page with values way off will confirm pin 75 connection tomorrow
Attached Files
Evo8life is offline  
Reply With Quote
Old Nov 18, 2017, 07:30 AM
  #7  
Evolving Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2017
Location: Lebanon,Beirut
Posts: 112
Thanked 1 Time in 1 Post
Originally Posted by 4b11slayer View Post
You should just buy a serial port adapter and log afr through it
where can I buy it and what does it actually do
Evo8life is offline  
Reply With Quote
Old Nov 18, 2017, 07:44 AM
  #8  
Evolving Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2017
Location: Lebanon,Beirut
Posts: 112
Thanked 1 Time in 1 Post
Originally Posted by butte View Post
Are you using the rear o2 sim?

For you map sensor issue, post the formula and a screen shot of your ecuflash data items. Looks like it's expecting some value to be present before the MAP value is computed? I'm not sure
the eval im using is 0.2369*x with psig as unit you check my logs if you don't mind
Evo8life is offline  
Reply With Quote
Old Nov 18, 2017, 08:01 AM
  #9  
Evolved Member
 
mines5's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Streets of willow
Posts: 741
Thanked 13 Times in 13 Posts
Please look at this.


mines5 is offline  
Reply With Quote
Old Nov 18, 2017, 09:06 AM
  #10  
Evolving Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2017
Location: Lebanon,Beirut
Posts: 112
Thanked 1 Time in 1 Post
Originally Posted by mines5 View Post
Please look at this.


thanks man ill try this equation and see what happens
Evo8life is offline  
Reply With Quote
Old Nov 19, 2017, 04:12 AM
  #11  
Evolving Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2017
Location: Lebanon,Beirut
Posts: 112
Thanked 1 Time in 1 Post
Originally Posted by mines5 View Post
Please look at this.


the omni equation worked with -24.7 instead of 14.7
But still facing issues logging afr equation didnt worked should look to see if connection to pin 75 is already made
Evo8life is offline  
Reply With Quote
Old Nov 19, 2017, 05:38 AM
  #12  
Evolved Member
 
mines5's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Streets of willow
Posts: 741
Thanked 13 Times in 13 Posts
Try Pin 73
mines5 is offline  
Reply With Quote
Old Nov 20, 2017, 06:47 AM
  #13  
Evolving Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2017
Location: Lebanon,Beirut
Posts: 112
Thanked 1 Time in 1 Post
Originally Posted by 4b11slayer View Post
You should just buy a serial port adapter and log afr through it



While searching ive found this connector with 2 black and bkue wire is that supposed to be a serial port connection for the afr?its right under the dash
Evo8life is offline  
Reply With Quote
Old Nov 22, 2017, 10:51 PM
  #14  
Evolved Member
iTrader: (6)
 
cdrinkh2o's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: San Francisco
Posts: 717
Thanked 32 Times in 30 Posts
Yes. That is a serial port. God only knows what those wires are connected to though. You need to trace them back to whatever they are connected to.
cdrinkh2o is offline  
Reply With Quote
Old Nov 23, 2017, 10:14 AM
  #15  
Evolved Member
 
4b11slayer's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Santa Ana
Posts: 1,784
Thanked 82 Times in 82 Posts
Originally Posted by Evo8life View Post



While searching ive found this connector with 2 black and bkue wire is that supposed to be a serial port connection for the afr?its right under the dash
Yea thats a serial port. Figure out were those wires go.
Your gonna need to buy a belkin serial to usb converter also
4b11slayer is offline  
Reply With Quote

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: problems logging boost and afr in evoscan


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.