Evo 8 stutters and goes lean above 20 psi.All of a sudden. - Page 3 - EvolutionM - Mitsubishi Lancer and Lancer Evolution Community



Evo 8 stutters and goes lean above 20 psi.All of a sudden.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old Jan 21, 2018, 07:58 AM   #31
Evolved Member
 
Biggiesacks's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: The Bay Area
Posts: 2,436
Thanked 121 Times in 116 Posts

Drives: 2011 Evo MR, 2003 Evo

Quote:
Originally Posted by RightSaid fred View Post
A misfire causes a lean spike not a rich spike.


So it's misfiring because the AFR isn't right, the logger shows lean afterwards.


Your fuel pressure will be wrong of course......lol.
Yah that actually makes sense, if there is no combustion that means oxygen isn't being used up so the wideband will read lots of oxygen and think lean condition.
Online
 
Reply With Quote
Old Jan 21, 2018, 08:50 AM   #32
Evolved Member
Thread Starter
 
4b11slayer's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Santa Ana
Posts: 1,785
Thanked 81 Times in 81 Posts

Drives: 2004 rs ct9a

So im gonna call this a misfire then.

Because i dont thknk its fuel or boost cut.
Offline
 
Reply With Quote
Old Jan 21, 2018, 09:46 AM   #33
EvoM Guru
iTrader: (8)
 
razorlab's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Alameda, ca
Posts: 10,779
Thanked 181 Times in 163 Posts

Drives: a laptop connected to your ECU.

Have you pulled the pump yet? Do that before you post anything else.
Offline
 
Reply With Quote
Old Jan 21, 2018, 12:35 PM   #34
Evolved Member
Thread Starter
 
4b11slayer's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Santa Ana
Posts: 1,785
Thanked 81 Times in 81 Posts

Drives: 2004 rs ct9a

Quote:
Originally Posted by razorlab View Post
Have you pulled the pump yet? Do that before you post anything else.
Yes i pulled it yesterday. No issues found. Pick up sock was dirty but not clogged. I cleaned it with brake cleaner and high air pressure.
Offline
 
Reply With Quote
Old Jan 21, 2018, 05:17 PM   #35
EvoM Guru
iTrader: (8)
 
razorlab's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Alameda, ca
Posts: 10,779
Thanked 181 Times in 163 Posts

Drives: a laptop connected to your ECU.

Quote:
Originally Posted by 4b11slayer View Post
Yes i pulled it yesterday. No issues found. Pick up sock was dirty but not clogged. I cleaned it with brake cleaner and high air pressure.
What did the OEM filter look like. Not the sock, the one embedded in the white plastic assembly. If it looks really dark, it might be clogged. That is what happened to me twice. New assemblies fixed everything.
Offline
 
Reply With Quote
Old Jan 21, 2018, 06:17 PM   #36
Evolved Member
Thread Starter
 
4b11slayer's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Santa Ana
Posts: 1,785
Thanked 81 Times in 81 Posts

Drives: 2004 rs ct9a

Quote:
Originally Posted by razorlab View Post
What did the OEM filter look like. Not the sock, the one embedded in the white plastic assembly. If it looks really dark, it might be clogged. That is what happened to me twice. New assemblies fixed everything.
So your not referring to the pick up sock? The one that clips to bottom of pump
Offline
 
Reply With Quote
Old Jan 21, 2018, 07:16 PM   #37
EvoM Guru
iTrader: (8)
 
razorlab's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Alameda, ca
Posts: 10,779
Thanked 181 Times in 163 Posts

Drives: a laptop connected to your ECU.

Quote:
Originally Posted by 4b11slayer View Post
So your not referring to the pick up sock? The one that clips to bottom of pump
No, the filter in the white plastic housing:

You can also see it in this thread where the OP cuts it open: https://www.evolutionm.net/forums/ev...-evo8-9-a.html

Offline
 
Reply With Quote
Old Jan 21, 2018, 07:32 PM   #38
Evolved Member
Thread Starter
 
4b11slayer's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Santa Ana
Posts: 1,785
Thanked 81 Times in 81 Posts

Drives: 2004 rs ct9a

Quote:
Originally Posted by razorlab View Post
No, the filter in the white plastic housing:

You can also see it in this thread where the OP cuts it open: https://www.evolutionm.net/forums/ev...-evo8-9-a.html

Dang so i would need a new hangar for testing?

I wana eliminate spark plugs and coils first. The plugs i threw in were not brand new but they were about 2500 miles. Im gonna try new plugs and borrow some coils.
Offline
 
Reply With Quote
Old Jan 22, 2018, 07:01 AM   #39
Newbie
 
400s's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: C
Posts: 49
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts

Drives: Evo IX MR

Quote:
Originally Posted by 4b11slayer View Post
Have not performed fuel pressure test.

Also I can take the car to 6500 rpm part throttle
Are you passing 20 psi on part throttle with no issues?

Last edited by 400s; Jan 22, 2018 at 07:12 AM. Reason: adding text
Offline
 
Reply With Quote
Old Jan 22, 2018, 07:26 AM   #40
Evolved Member
Thread Starter
 
4b11slayer's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Santa Ana
Posts: 1,785
Thanked 81 Times in 81 Posts

Drives: 2004 rs ct9a

Quote:
Originally Posted by 400s View Post
Are you passing 20 psi on part throttle with no issues?
Yes i can go part throttle 25 psi.

I did it last night i did 3rd gear part throttle and hit 25 and it was smooth. No stutter good afr.

So it only happens on WOT.
Offline
 
Reply With Quote
Old Jan 22, 2018, 08:08 AM   #41
EvoM Guru
iTrader: (8)
 
razorlab's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Alameda, ca
Posts: 10,779
Thanked 181 Times in 163 Posts

Drives: a laptop connected to your ECU.

I'm gonna pull an RSF and ask if you know what your fuel pressure looks like.
Offline
 
Reply With Quote
Old Jan 22, 2018, 08:32 AM   #42
Evolved Member
Thread Starter
 
4b11slayer's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Santa Ana
Posts: 1,785
Thanked 81 Times in 81 Posts

Drives: 2004 rs ct9a

Quote:
Originally Posted by razorlab View Post
I'm gonna pull an RSF and ask if you know what your fuel pressure looks like.
Lol. Rsf

No i have not performed a fuel pressure test.
I will try and get my hands on a guage today.
So it should be 43.5 base with or without vaccum line?

And 43.5+ boost?
Offline
 
Reply With Quote
Old Jan 22, 2018, 09:10 AM   #43
Evolved Member
 
Biggiesacks's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: The Bay Area
Posts: 2,436
Thanked 121 Times in 116 Posts

Drives: 2011 Evo MR, 2003 Evo

Quote:
Originally Posted by razorlab View Post
I'm gonna pull an RSF and ask if you know what your fuel pressure looks like.
A broken clock is right twice a day lol
Online
 
Reply With Quote
Old Jan 22, 2018, 09:52 AM   #44
Evolved Member
Thread Starter
 
4b11slayer's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Santa Ana
Posts: 1,785
Thanked 81 Times in 81 Posts

Drives: 2004 rs ct9a

Quote:
Originally Posted by Biggiesacks View Post
A broken clock is right twice a day lol
lol
Offline
 
Reply With Quote
Old Jan 22, 2018, 10:27 AM   #45
Evolved Member
Thread Starter
 
4b11slayer's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Santa Ana
Posts: 1,785
Thanked 81 Times in 81 Posts

Drives: 2004 rs ct9a

If fuel pressure tests ok. Whats next guys?
Offline
 
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2006 Evo 9 stuttering? Kody Mills General Engine Management / Tuning Forum 10 May 13, 2017 01:52 AM
Evo 9 stutters when accelerating Heirthos Evo General 10 May 13, 2017 01:49 AM
96530706 Evo 8 mines5 EcuFlash 9 Aug 24, 2016 06:05 AM
WOT stutter and boost leak test edsct9a Evo General 11 Apr 21, 2016 12:31 PM
Built Motor missfire\stutter problems evl gsr Evo Engine / Turbo / Drivetrain 1 Apr 20, 2016 03:30 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 04:12 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: