Squeaking, cricket like noise - evolutionm.net

Go Back   >
Log In 


Evo Engine / Turbo / Drivetrain Everything from engine management to the best clutch and flywheel.
Sponsored by
Injen Technology

Click Here

Squeaking, cricket like noise

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old Jun 21, 2004, 05:22 PM   #1
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Mistasparkle's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 374
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: Evo 8 GSR

Squeaking, cricket like noise

Hey guys.

My car has developed a wierd noise from the engine bay, specifically the belts near the cam gears. It sounds squeaky at idle and almsot like a cricket. I can tell it is coming from the belts in the car, but i dont know what they do. Im bone stock so if anyone could help that would be great. (Car drives fine).
Offline
 
Reply With Quote
Old Jun 21, 2004, 05:25 PM   #2
Evolving Member
iTrader: (2)
 
Keyser Soze's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Raleigh, NC
Posts: 400
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: While Flipping you off

Is your AC on at the time? I know i get some loud noise from the AC fan. dont really know if its really a squeaking type noise but could be what you are hearing
Offline
 
Reply With Quote
Old Jun 21, 2004, 07:43 PM   #3
Evolved Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 1,041
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: Lancer EVO VII

Me and my friend's EVO develop this same noise. I tried to put some silicone on the belt without success. I guess that this is due to belt adjustment.

BTW, this noise is louder with cold engine, and with A/C off. Ah, could be some dirt because our Evos have a lot of space for incoming air to the engine bay and with this air comes dirt.

Someone solved this problem?
Offline
 
Reply With Quote
Old Jun 21, 2004, 08:03 PM   #4
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Mistasparkle's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 374
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: Evo 8 GSR

the A/C is off
Offline
 
Reply With Quote
Old Jun 21, 2004, 08:07 PM   #5
Newbie
 
jeddi's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Lodi, California
Posts: 93
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2004 Mitsu Ralliart

There was a post I created for Ralliart noises. I also get that sort of weird sound too.
Offline
 
Reply With Quote
Old Jun 21, 2004, 11:09 PM   #6
Evolving Member
 
SSKILLA's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: U.S.M.C.
Posts: 494
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: Evo VIII

i have that same noise at idle with the a/c off but i have cams and cam gears...atleast now i know im not going crazy jeeez
Offline
 
Reply With Quote
Old Jun 22, 2004, 06:00 PM   #7
Evolved Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 1,041
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: Lancer EVO VII

Some suggetion to solve this problem?

Someone?
Offline
 
Reply With Quote
Old Jun 1, 2005, 02:55 PM   #8
Evolving Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 160
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
BUMP for "I have the same issue"! I have 5500 on my stock MR and have just started hearing idler noise or some other type of pully sound. It's a sound like bearings are just starting to go bad, it's not loud but I'm just wondering if some one has dealt with this issue and has some words of advise. Thanks
Offline
 
Reply With Quote
Old May 4, 2006, 11:59 PM   #9
Newbie
iTrader: (1)
 
ExousiaZion's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Winston Salem, NC
Posts: 68
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2003 evo 8

I have the same sound. Not sure what it is but its definately coming from the belt.
Offline
 
Reply With Quote
Old May 5, 2006, 07:29 AM   #10
Newbie
iTrader: (3)
 
saw22's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Morgantown, WV
Posts: 99
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2002 Z06

I have the same issue too. It started right after I installed BR stage 2. In my case, I suspect its caused by the K&N breather but its hard to tell.
Offline
 
Reply With Quote
Old May 5, 2006, 07:24 PM   #11
Evolving Member
iTrader: (4)
 
Evotech8's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: SJ, CA.
Posts: 396
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: Tarmac Black Evo VIII 04'

I also had this faint "whirling" squeaking sound coming from the engine bay on the passenger side. Drove me nuts for weeks!!
Anyways, I replaced the accessory drive belt with a Goodyear 'gatorback' poly-v belt.
It has this cross-serated design ribs on the belt. Suppose to make it "the quiet belt".
Once I put the new belt on the sqeaking dissappeared!! Not saying this will fix your sqeak, but it fixed mine. After 500 miles and still no sqeak.
P/N: 4060705 / 6PK1790 $30-
Offline
 
Reply With Quote
Old Nov 14, 2007, 11:40 AM   #12
Evolved Member
iTrader: (3)
 
timmiii's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: NJ, NYC, MI
Posts: 1,008
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 06' Evo IX MR

I ahve the same thing with my evo, although it starts when the water temp starts the climb. From a dead cold start it'll be quite faint, but when the engine warms up it'll start and it gets loud enough to hear when im sitting in the driver's seat at idle. This happened when my car was stocka round 10,000 miles. It sort of got louder as time passed i guess. Now i'm at 27,200 miles and about to get new belts. If it is the belt I'll post an update.
Offline
 
Reply With Quote
Old Nov 14, 2007, 11:51 AM   #13
Account Disabled
 
lemmonhead's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: wexford,pa
Posts: 1,294
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: evo 9, 4g Eclipse

just buy belt spray stuff at walmart or any auto parts store.
Offline
 
Reply With Quote
Old Nov 14, 2007, 05:43 PM   #14
Evolved Member
iTrader: (2)
 
evolved83's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Central Jersey
Posts: 1,511
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by timmiii View Post
I ahve the same thing with my evo, although it starts when the water temp starts the climb. From a dead cold start it'll be quite faint, but when the engine warms up it'll start and it gets loud enough to hear when im sitting in the driver's seat at idle. This happened when my car was stocka round 10,000 miles. It sort of got louder as time passed i guess. Now i'm at 27,200 miles and about to get new belts. If it is the belt I'll post an update.
i have the same thing that i trying to diagnose... sounds just like a cricket. I put belt "dressing" on with no luck...

anyone else have this problem? mine started it got cold out
Offline
 
Reply With Quote
Old Dec 26, 2010, 05:43 PM   #15
Newbie
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2009
Location: Philadelphia
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2003 lancer evo

I have this problem with my 2003 evo but when the car warms up it stops and I won't here it until the car has to be warmed up
Offline
 
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Oregon Trail Rally April 24 to 26th 2015 Topshot Pacific Northwest 15 Apr 21, 2015 11:10 PM
Whats this sound? JD7.62 04-06 Ralliart General 21 Oct 21, 2008 09:22 PM
HELP!!! Serpentine Belt Removal and Installation J-ROC Evo How Tos / Installations 8 Jan 29, 2008 10:22 PM
Weird Cricket noise coming from engine by belts - PLEASE HELP!! threefiftyse7en Evo General 13 Jun 21, 2007 06:52 PM
Cricket = MUCH worse than reading college science text books bobaab New Off-Topic 7 Dec 26, 2006 04:26 PM


Tags
ac, bay, belt, clim, coming, crickets, eclipse, engine, evo, fan, lancer, loud, makes, noise, sound, squeal, squealing

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 06:43 AM.