Flashing an Airtrek Turbo - Page 3 - EvolutionM - Mitsubishi Lancer and Lancer Evolution Community

Notices
EcuFlash
Sponsored by:
Sponsored by:

Flashing an Airtrek Turbo

Reply

 
 
 
Old Dec 20, 2012, 02:24 PM
  #31  
Evolving Member
Thread Starter
 
limaynard's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sydney
Posts: 282
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
if you need any help from me then let me know...
limaynard is offline  
Reply With Quote
Old Dec 21, 2012, 12:38 PM
  #32  
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Location: gloucester
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
airtrek

hi greg how you hope all is good
i down loaded the file you sent pasted it over the file in ecuflash rommetadate mitsubishi airtrek over write the origenal file started ecuflash done a read of the airtrek and can not view the file at all and the file size is still 256 kb
do you think it could be corrupted file and could you send it to [email protected]
also when the file is loaded to ecuflah i take it i can do everything from there and dont need any other softwear as on the forum the guy siad he maid hes own read file any help would be great thanks and sorry to be a pain thanks

also any help on other read write softwear would help too thanks
fred sampson is offline  
Reply With Quote
Old Dec 29, 2012, 01:18 PM
  #33  
Evolving Member
Thread Starter
 
limaynard's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sydney
Posts: 282
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Originally Posted by fred sampson View Post
hi greg how you hope all is good
i down loaded the file you sent pasted it over the file in ecuflash rommetadate mitsubishi airtrek over write the origenal file started ecuflash done a read of the airtrek and can not view the file at all and the file size is still 256 kb
do you think it could be corrupted file and could you send it to [email protected]
also when the file is loaded to ecuflah i take it i can do everything from there and dont need any other softwear as on the forum the guy siad he maid hes own read file any help would be great thanks and sorry to be a pain thanks

also any help on other read write softwear would help too thanks
Hi, sounds like you need the read file. Let me email that to you with some instructions. Greg's metadata file will work fine if you read it the correct way.
limaynard is offline  
Reply With Quote
Old Jan 9, 2013, 09:21 AM
  #34  
Newbie
 
jasonksng's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Malaysia
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi All You AirTrek Guys,

I'm Jason from Malaysia. Got a 2005 JDM Airtrek Turbo. I've seen GregM and Fred from the old AirTrekker forum (now defunct).

I just started trying to reflash my car's ECU. Got myself a Openport 1.3U cable off Limitless Designs (the makers of EVOScan) in NZ. The funny thing is that I can read my ECU's data perfectly, but I can't seem to flash back into my car's ECU.

I started trying to flash my ecu using ECUFlash 1.43. No luck. I downgraded to 1.42, and still no luck. I got GregM's .xml file copied into the Rommetadata folder. So, I can read all my ECU's data perfectly, with all the bells and whistles.

What has happened is that everytime I try to "Write to ECU" or "Test Write to ECU" or "Compare to ECU", I get the error message window. The ECUFlash logs say that there is "Preamble 1 Error".

Anybody encounter this problem before? Please help. Thanks.
My e-mail is [email protected]
jasonksng is offline  
Reply With Quote
Old Jan 9, 2013, 10:41 AM
  #35  
Evolving Member
iTrader: (1)
 
GregM's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: New Zealand
Posts: 441
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Sounds like the reflash connector isn't plugged in. There is a white plug beside the other one, think it has 2 wires, you connect the reflash wire to one of those. I can't remember which one, will take a look at mine later today and confirm which wire it is.
GregM is offline  
Reply With Quote
Old Jan 9, 2013, 08:39 PM
  #36  
Newbie
 
jasonksng's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Malaysia
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi Greg,

Thanks for your reply. Haven't spoken to you since the Airtrekker forum was shut down. Its a great pity that that bunch did not renew the website / domain, even after some of us gave him some small donations to the Airtrekker club.

Thanks also for your created xml defination. I managed to download it from the Airtrekker forum a while back (before the website went down). I have been using your defination for some time now, but so far, I can only read the data from my ECU. All the parameters appear perfectly. High-Octane Fuel N,1,2, High-Octane Fuel 3,4,5, Low-Octane Ignition N,1,2, Low Octane Ignition 3,4,5, etc. It's all there. Thanks a bunch. I figure that you had spend a whole ****load of time just to create that defination. Great work.

I actually bought the Evoscan 1.3U cable off Limitless Designs (NZ). I spliced the green wire below my steering column with a "spade connector" for easy connection to the 1.3U's "single wire connector socket". Without connecting this wire to the 1.3U's wire, we cannot even read from the ECU via ECUFlash. Correct?

Anyway, last night, I tried to flash using another laptop running Win XP, and still no luck. Same results. Able to read perfectly, unable to write, test write and compare.

BTW, my car's ECU has been flashed before here in Malaysia. Any possibility that there is some sort of "lock" placed inside my ECU's programming by the previous tuner? I have tried running ActiveMatrix's ECU Unlocker (kept running together with ECUFlash), but there is no difference.

Any ideas? Thanks.

My email is [email protected]
jasonksng is offline  
Reply With Quote
Old Jan 9, 2013, 10:02 PM
  #37  
Evolving Member
iTrader: (1)
 
GregM's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: New Zealand
Posts: 441
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
The green wire doesn't need to be connected to read, only reflash. I'd check the connection, as it sounds like the reflash wire isn't connected properly.

If the ecu was locked, as long as ecu unlocker is running prior to opening ecuflash, it should work, although I've only used ecu unlocker once when i had a flash fail half way through.

I have a better definition file since those days, have abit more stuff, but thats available on donation only. As you said, there was alot of time and money as well to get the definition file where it is today. The one you have only cost time.
GregM is offline  
Reply With Quote
Old Jan 9, 2013, 10:08 PM
  #38  
Newbie
 
jasonksng's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Malaysia
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hey Greg,

Ok. No problem for donations from me. Would you mind telling me how? Also, I would also like to "buy" your newest defination for the AirTrek.

Thanks. Please email me. [email protected]
jasonksng is offline  
Reply With Quote
Old Jan 9, 2013, 10:14 PM
  #39  
Evolving Member
iTrader: (1)
 
GregM's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: New Zealand
Posts: 441
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Email sent.
GregM is offline  
Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 01:32 AM
  #40  
Newbie
 
Join Date: Apr 2011
Location: new zealand
Posts: 24
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
One other thing you can check is open Greg's XML and check the section :-

<flashmethod>mitsukernel</flashmethod>

I had to modify the flash method to the following to get the reflashing to work with ECUFLASH to:- <flashmethod>mitsukernelocp</flashmethod>

Cheers,
Russell
russellc2 is offline  
Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 03:21 AM
  #41  
Evolving Member
Thread Starter
 
limaynard's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sydney
Posts: 282
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
it seems like the flash wire connection. If you try it without the wire connected, do you get the same error?

I am using the Openport 2 and that works fine although i initially had problems due to a poor connection.
limaynard is offline  
Reply With Quote
Old Jan 10, 2013, 10:54 AM
  #42  
Evolving Member
iTrader: (1)
 
GregM's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: New Zealand
Posts: 441
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Looks like I need to make a change to my xml, I must have screwed that up over the years.
GregM is offline  
Reply With Quote
Old Jan 12, 2013, 06:21 PM
  #43  
Newbie
 
Join Date: Mar 2004
Location: Dominica
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Found on a few airtreks i've reflashed that the AFRs are overly rich.

I really need to look into getting some of the tephra stuff ported over to the airtrek/gta roms
scientist is offline  
Reply With Quote
Old Jan 14, 2013, 04:55 AM
  #44  
Newbie
 
jasonksng's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Malaysia
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi guys,

Sorry, I have not been checking into this forum since last week.

Thanks Greg for your updated .xml. I haven't had time to try it our yet though. Got caught up with work, and not enough personal time to scoot over to the workshop to try it out in my Trek.

Thanks Russellc2 for your suggestion. I already had Mitsukernelocp running and also Mitsukernel running. With Mitsukernel, I can't even read from ECU. When set with Mitsukernelocp, read from ECU is fine, but still cannot write or compare or test-write to ECU.

Hey Scientist, nice to see you here too. Haven't seen you since Airtrekker forum went down. Great to see you here too.

Thanks.
jasonksng is offline  
Reply With Quote
Old Jan 15, 2013, 09:12 AM
  #45  
Newbie
 
jasonksng's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Malaysia
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi Everyone,

Just wanted to share with everyone who is encountering problems with reflashing AirTrek Turbo ECUs with ECUFlash. I had the opportunity to reflash successfully two different Airtrek Turbos today.

First AirTrek Turbo was a 2002/2003 JDM. To successfully read and write from ECU, please use the EVO 7-8 method. Also, before reading, please check that the .xml has been set with Flashmethod "mitsukernel" and the Memory Model is "SH7052". Also, do get a decent .xml from GregM, and you'll get to adjust a whole load of functions of your ECU.

Second AirTrek Turbo was a 2004/2005 JDM. To successfully read and write from ECU, please use the EVO 9 / Eclipse AT method. As usual, you would need to ensure that .xml has been set with Flashmethod "mitsukernelocp" and the Memory Model is "SH7055". Again, a good definition is available from GregM.

If anyone has more to add, please feel free to add-on to this knowledge base. Thanks.
jasonksng is offline  
Reply With Quote

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Flashing an Airtrek Turbo


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.