Notices
EcuFlash

[HELP] EVO VIII MR 2004, Fuel cut on boost / hit brick wall

 
Old Apr 18, 2019, 04:39 PM
  #1  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2019
Location: Australia
Posts: 12
Received 0 Likes on 0 Posts
Exclamation [HELP] EVO VIII MR 2004, Fuel cut on boost / hit brick wall

Hey everyone,

I appreciate anyones time and help,

When im driving normal everything seems fine, When i hit boost under 30% TPS it seems fine as well
Once i go past 30-40 % TPS and i hit boost i seem to be getting a fuel cut or boost cut, i literally feels like im hitting a brick wall, and i don't now why?
i have attached some logs and info about my mods
if anyone can help me figure out why im hitting a brick wall that would be so helpfull
I haven't connected boost gauge to my ecu yet as im still trying to learn how to do that but if someone could help me without that kind of data that would be so helpfull !

Evo 8 MR 2004
1250 Bosch injectors
stock cams
460 walbro fuel pump wired to battery with relay/fuse
ets hot and cold side piping
custom made COP kit (toyota yaris cops)
Screamer dump pipe with 3" exhaust back

Also if anyone can help me with a guide on how to log load1B that would be helpfull

Thanks

Krys

Last edited by Krystal8U; Apr 18, 2019 at 07:21 PM.
Krystal8U is offline  
Old Apr 19, 2019, 03:06 AM
  #2  
Evolved Member
iTrader: (38)
 
recompile's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: New Hampshire, USA
Posts: 1,745
Likes: 0
Received 5 Likes on 3 Posts
Try reducing what you log to just TPS, RPM, TimingAdv, Speed, Knock, WidebandAF, InjDutyCycle, LoadMUT2Byte, to get higher resolution logs

A lot of times that sudden loss of power under boost can be fuel pressure related, so check your regulator to make sure you didn't lose the boost source vacuum line
recompile is offline  
Old Apr 19, 2019, 06:17 AM
  #3  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2019
Location: Australia
Posts: 12
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by recompile View Post
Try reducing what you log to just TPS, RPM, TimingAdv, Speed, Knock, WidebandAF, InjDutyCycle, LoadMUT2Byte, to get higher resolution logs

A lot of times that sudden loss of power under boost can be fuel pressure related, so check your regulator to make sure you didn't lose the boost source vacuum line
Hey recompile thank you for the reply i have watched all your videos and i want to say thank you for your effort i appreciate it so much it has helped me be able to have a semi good understanding of what i am looking at!

I am running stock fuel regulator, I will deffinately check it tomorow, i remember that the end of the hose was once brittle and i cut it shorter and its fitted verry tight, maybe its kinked? will have to look into this tomorow

on another note could anyone tell me what they think of my ign/afr tables?



Thanks!!!
Krystal8U is offline  
Old Apr 19, 2019, 06:27 AM
  #4  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2019
Location: Australia
Posts: 12
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by recompile View Post
Try reducing what you log to just TPS, RPM, TimingAdv, Speed, Knock, WidebandAF, InjDutyCycle, LoadMUT2Byte, to get higher resolution logs

A lot of times that sudden loss of power under boost can be fuel pressure related, so check your regulator to make sure you didn't lose the boost source vacuum line
Thanks will check that tomorow morning asap !!
BTW thank ytou so much for your videos and guides ive been reading and watching!

Also what do you think of these tables here??

Krystal8U is offline  
Old Apr 19, 2019, 09:57 AM
  #5  
Evolved Member
 
Biggiesacks's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: The Bay Area
Posts: 3,397
Received 218 Likes on 208 Posts
Originally Posted by Krystal8U View Post
Hey everyone,

I appreciate anyones time and help,

When im driving normal everything seems fine, When i hit boost under 30% TPS it seems fine as well
Once i go past 30-40 % TPS and i hit boost i seem to be getting a fuel cut or boost cut, i literally feels like im hitting a brick wall, and i don't now why?
i have attached some logs and info about my mods
if anyone can help me figure out why im hitting a brick wall that would be so helpfull
I haven't connected boost gauge to my ecu yet as im still trying to learn how to do that but if someone could help me without that kind of data that would be so helpfull !

Evo 8 MR 2004
1250 Bosch injectors
stock cams
460 walbro fuel pump wired to battery with relay/fuse
ets hot and cold side piping
custom made COP kit (toyota yaris cops)
Screamer dump pipe with 3" exhaust back

Also if anyone can help me with a guide on how to log load1B that would be helpfull

Thanks

Krys
You need a tephramod rom to log the good 1byte load. Which has an adjustable multiplier that needs to match between your rom and evoscan. You could be hitting your load limit and causing fuel cut. Are you running that 460 pump at full power all the time or do you have the relay hooked up to a hobbs switch and are preserving the factory low voltage operation?
Biggiesacks is online now  
Old Apr 19, 2019, 11:19 AM
  #6  
Evolving Member
iTrader: (1)
 
Lumpy Sticks's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Location: CA/AZ
Posts: 465
Likes: 0
Received 37 Likes on 35 Posts
I am no pro at tuning on ECUflash but both your fuel and timing maps dont look right for many reasons. Also, what fuel are you running? If on pump gas, the timing looks to be a bit on the high side.
Lumpy Sticks is offline  
Old Apr 19, 2019, 04:24 PM
  #7  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2019
Location: Australia
Posts: 12
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by Lumpy Sticks View Post
I am no pro at tuning on ECUflash but both your fuel and timing maps dont look right for many reasons. Also, what fuel are you running? If on pump gas, the timing looks to be a bit on the high side.
hey thanks for the add
im running e85

my 460 is wired up the the battery with a fuse and relay
hiw ever I am running factory fuel pressure reg

also I checked my fuel pressure reg the lines seem okay but I replaced them anyways just to be sure, still having issues :/

gonna make a boost leak tester today and also check the turbo for play
Krystal8U is offline  
Old Apr 19, 2019, 04:25 PM
  #8  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2019
Location: Australia
Posts: 12
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by Biggiesacks View Post
You need a tephramod rom to log the good 1byte load. Which has an adjustable multiplier that needs to match between your rom and evoscan. You could be hitting your load limit and causing fuel cut. Are you running that 460 pump at full power all the time or do you have the relay hooked up to a hobbs switch and are preserving the factory low voltage operation?
yeah Iím running tephra mod v7

i just set up load last night and it was going past 285 which is what it was set to, so I slowly increased it, Iím at 310 now and no more boost cuts

how ever now Iím only boosting to 16psi and have a loss of power ??
Krystal8U is offline  
Old Apr 19, 2019, 06:53 PM
  #9  
Evolved Member
 
Biggiesacks's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: The Bay Area
Posts: 3,397
Received 218 Likes on 208 Posts
Originally Posted by Krystal8U View Post
yeah I’m running tephra mod v7

i just set up load last night and it was going past 285 which is what it was set to, so I slowly increased it, I’m at 310 now and no more boost cuts

how ever now I’m only boosting to 16psi and have a loss of power ??
I would start troubleshooting with a boost leak test. Things often start popping off when you begin cranking it up.
Biggiesacks is online now  
Old Apr 19, 2019, 07:03 PM
  #10  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2019
Location: Australia
Posts: 12
Received 0 Likes on 0 Posts
found a boost leak!
fixed it and now my issue is sorted
Krystal8U is offline  
 


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.