How To: Speed Density on the evo8 using tephra v7/Phenem pre-patched roms - Page 23 - evolutionm.net



How To: Speed Density on the evo8 using tephra v7/Phenem pre-patched roms

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old Jul 6, 2015, 02:58 PM   #331
Evolved Member
iTrader: (1)
 
letsgetthisdone's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Las Vegas
Posts: 7,709
Thanked 240 Times in 225 Posts

Drives: 2005 Evo 8. 2011 F150 FX4

If you want to have lower values in your VE table, put in a lower value for injector scaling to give you more fuel. Or raise the VE values. I wouldn't bother with MAF scaling too much.
Offline
 
Reply With Quote
Old Jul 15, 2015, 12:20 PM   #332
Evolved Member
iTrader: (3)
 
tsitalon1's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Southeast USA
Posts: 2,058
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post

Drives: 2006 Evo IX GSR

Just made the switch on 88591715...

one question for clarification..

During inital setup at idle and static 3000rpm rev, are we looking to get FEEDBACK or LTFT_LOW as close to zero as possible..

I ask because after 10mins of idling at full temps, mine are:

Code:
FuelTrim_Low	O2FeedbackTrim
-0.1953125	-12.109375
-0.1953125	-14.2578125
-0.1953125	-16.015625
-0.1953125	-17.96875
-0.1953125	-19.7265625
-0.1953125	-21.484375
-0.1953125	-23.2421875
I'm assuming LTFT_Low as the car seems to be idling just fine.

Last edited by tsitalon1; Jul 15, 2015 at 12:50 PM.
Offline
 
Reply With Quote
Old May 14, 2016, 09:33 AM   #333
Newbie
 
Join Date: Dec 2015
Location: xx
Posts: 77
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post

Drives: Evo 8

Hello,
I have an EDM evo 8 completely stock (turbo, inj, cams)

I switched to SD (96531706) last week and i have some issues :

1- Over 0.5bar at WOT car run too rich and sometimes had a fuel cut!

2- When lift off after revving (like 15 load ad RPM from 5000 to down 4000) i have 11 AFRMAP and -20*... -20* ok but AFR still 14-16 not 11.

3- lean tip-in...Async Accel vs TPS Delta like yours but nothing changes.

All these things work ok on MAF...and now with SD no!

Your starting setup for RPMVE and MAPVE not working for me...car run too lean at idle like 18 AFR.



Have some advices?
Attached Thumbnails
How To: Speed Density on the evo8 using tephra v7/Phenem pre-patched roms-immagine.png  

Last edited by EvilEvolution8; May 14, 2016 at 10:11 AM.
Offline
 
Reply With Quote
Old Jan 24, 2017, 05:05 PM   #334
Newbie
 
Join Date: Dec 2011
Location: Malaysia
Posts: 32
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post

Drives: Evolution 8 GSR JDM

Launch Control ROM 96531706 for JDM Evo 8 mr ( 3 ecu pin )

Hi Evom Fan. I've just add in patch rom 96531706 to my JDM Evo 8 mr ( 3 ecu pin ). Everything goes fine. Smooth running. My problem is now at the Launch Control, seems doesn't work at all even setting in Global Launch map were there. Setting that I made is, Launch Hi Octane Fuel Map , Launch Hi Octane Ignition Map , Launch-Map TPS Threshold : 40% , Launch-Map Speed Threshold : 4 MPH, event I add in -17 retard at Launch Hi Octane Ignition Map from RPM 5250 to 6000 from Load 10 to end map, the Launch still not holding the RPM of 5500. I've tried to search the forum for xml or Hex sample map for me to patch and tyr, but most of the topic discussed without solution. I really need help here.tq
Attached Thumbnails
How To: Speed Density on the evo8 using tephra v7/Phenem pre-patched roms-launch-map-ccw2929.jpg  
Offline
 
Reply With Quote
Old Mar 4, 2017, 10:08 AM   #335
Newbie
 
Join Date: Feb 2017
Location: tacoma wa
Posts: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 05 Evo Mr, 00 Audi TT Tdi

just wanted to say thanks for this thread it has been quite helpful
Offline
 
Reply With Quote
Old Mar 6, 2017, 05:40 AM   #336
Evolving Member
iTrader: (14)
 
1UpMoto's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: 850
Posts: 398
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2003 Evolution VIII , 2008 Evolution X (both Apex Silver)

AEM 5 Bar help?

I am trying to get This 5 Bar dialed in and I am having issues. How do I scale this sensor with the Tephra Rom since their is no scaling table? I have the car idling, I just adjusted the RPM VE table so I can move the car in and out of the garage for now. I have done a ton of searching and found the correct scalings but I have no table to scale in this ROM. Would it be easier to just run a basic V7 ROM and add the SD tables and adjust from there?? Help would be appreciated. Thanks
Offline
 
Reply With Quote
Old Mar 6, 2017, 04:51 PM   #337
Evolved Member
iTrader: (6)
 
cdrinkh2o's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: San Francisco
Posts: 644
Thanked 22 Times in 21 Posts

Drives: 2005 Evo VIII SSL

We can't help unless you tell us
1. Which ROM ID (e.g. 96531706)
2. How familiar you are with ECUFlash and making the changes to add the 5 bar scaling
Offline
 
Reply With Quote
Old Mar 7, 2017, 02:11 PM   #338
Evolving Member
iTrader: (14)
 
1UpMoto's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: 850
Posts: 398
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 2003 Evolution VIII , 2008 Evolution X (both Apex Silver)

Quote:
Originally Posted by cdrinkh2o View Post
We can't help unless you tell us
1. Which ROM ID (e.g. 96531706)
2. How familiar you are with ECUFlash and making the changes to add the 5 bar scaling
94171715, and very familiar

also found this patch posted by mrfred and applied it to my xml file but im not sure if it is correct or the same

<!-- ** Kavlico 5 bar ** -->
<scaling name="MAP 16bit" units="kPa" toexpr="x*0.6320-64.7" frexpr="(x+64.7)/0.6320" format="%.1f" min="0" max="550" inc="0.6320" storagetype="uint16" endian="big"/>

**Edit*** may have this figured out just need to test drive the car.

Last edited by 1UpMoto; Mar 7, 2017 at 02:57 PM.
Offline
 
Reply With Quote
Old Mar 9, 2017, 06:27 AM   #339
Newbie
 
Join Date: Jun 2007
Location: Miami
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post

Drives: Evo3

Guys need some help

I did a E8 ECU conversion in my Evo3 CE9A I have the tephra v7 96530706 with MAF loaded and working fine. But converted to speed density with GM 3 bar Map Sensor and IAT but when I load new map engine wont start, it cranks over but no fire. I have the immobilizer disabled in Pheripary

Any suggestions?
Im using 96533706-TephraMod-l2r99gst-dma-sd BTW
Offline
 
Reply With Quote
Old Apr 10, 2017, 12:05 PM   #340
Newbie
iTrader: (1)
 
03Ev0luti0n's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Dallas, Georgia
Posts: 87
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Drives: 03 LY 8

I'm on ROM 94171715. Omni 4 bar and SD. With the MAP VE table 1:1 and the preset RPM VE Table the car cold starts... warm starts.. and idles great at all temperatures..


take the car out light throttle goes lean out to about 18AFR and then recovers to normal.. at cruise it will do the same and bog the car to a stall until i increase TPS till about 35% then the car jolts forward.. making boost..

when I log LTFT (Low) i get -12.5 across all rpm ranges from 1k-3500... I lowered the MAP VE tables slightly for load values of 31-61 and the idle and start goes berzerk.

I'm searching for some clarity on the RPM and MAP tables. The instructions were lower RPM tables in the lean spots to bring LTFT back to zero?. but then right below there is an EDIT that says lower = less fuel...

car idled great on stock MAF and really drove great.. just wanted to try SD... would changing the injector scaling to a higher number help? Do i need to re-dial in the injectors due to the new intake setup?

Last edited by 03Ev0luti0n; Apr 10, 2017 at 01:54 PM.
Offline
 
Reply With Quote
Old Today, 12:02 PM   #341
Evolving Member
 
mines5's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Streets of willow
Posts: 453
Thanked 3 Times in 3 Posts

Drives: Evo7, Evo 8 GSR, GT-R

03evo -

By the time you will finish reading all 17 pages ,testing and tuning. your issue will be gone.

First page has almost all the things covered which you are asking.

Time to tune ---------------
Offline
 
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Speed Density 2.0 (3D VE Tables, Baro) RoadSpike EcuFlash 880 Apr 22, 2017 09:52 AM
Omni 4 bar MAP sensor ROM compatibility settings for USDM Evo 8/9 mrfred EcuFlash 258 Feb 19, 2017 11:23 AM
Links to jcsbanks' Speed Density patches mrfred EcuFlash 375 Jan 28, 2017 09:58 PM
how-to: ECU-based direct boost control mrfred EcuFlash 1081 Aug 26, 2016 06:13 PM
log boost with JDM MAP sensor (updated instructions) mrfred EcuFlash 827 May 26, 2016 06:14 PM


Tags
conversion, density, evo, evo8, feedback, map, o2, problem, rom, sd, sensor, speed, studder, tephra, v7

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 10:39 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
What's your question?
Send