MAT scale ? - EvolutionM - Mitsubishi Lancer and Lancer Evolution Community

Notices
EcuFlash
Sponsored by:
Sponsored by:

MAT scale ?

Reply

 
 
 
Old Aug 22, 2010, 06:37 PM
  #1  
Evolving Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2009
Location: MA
Posts: 274
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
MAT scale ?

Hey quick question, possibly dumb:

I'm currently on 95361707 speed density. This is what the defualt MAT scaling looks like... Is this right?



I have my GM IAT sensor wired into the fuel temp input, properly configured in ECUflash and I have the MAF sensor completely removed and sitting in the garage.

MAT logs show unrealistically high temps; pretty much always 190-200F.

With the OEM IAT housed in the MAF gone, how does the ECU manage all of the IAT compensated functions?
Does the speed density patch switch all of these functions over to the GM IAT (MAT) sensor?

Last edited by 95630706; Aug 22, 2010 at 06:39 PM.
95630706 is offline  
Reply With Quote
Old Aug 22, 2010, 07:00 PM
  #2  
Evolving Member
iTrader: (10)
 
Join Date: Mar 2010
Location: wa state
Posts: 239
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
I just got my gm IAT sensor wired in today and was trying to load the rom to the ecu but was receiving an error message. So i went and looked at the MAT MUT09 scalings and they look the same as yours.

I also noticed that when I unpacked the rom there was two xml files for this rom, is is supposed to be like that?
drifterific is offline  
Reply With Quote
Old Aug 22, 2010, 09:14 PM
  #3  
Evolved Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2004
Location: CA
Posts: 3,499
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
95630706, those tables are not patched. Just download the ROM that mrfred has patched and copy over the settings.
l2r99gst is offline  
Reply With Quote
Old Aug 22, 2010, 09:54 PM
  #4  
Evolving Member
iTrader: (10)
 
Join Date: Mar 2010
Location: wa state
Posts: 239
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Here are the MAT scalings from http://www.norcalmotorsports.org/use...gst-dma-sd.zip which is option 3 under the 96530006 v7
Attached Thumbnails MAT scale ?-matscaling.jpg  
drifterific is offline  
Reply With Quote
Old Aug 23, 2010, 02:11 AM
  #5  
Evolving Member
iTrader: (10)
 
Join Date: Mar 2010
Location: wa state
Posts: 239
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
So I added the values in my above post and got the cruise portions of my SD map within -.47 on my LTFT Mid. I am going to tune boost sometime tomorrow.

Also one thing that I noticed was that I was using Scheides guide for tuning speed density ( https://www.evolutionm.net/forums/ec...ched-roms.html) and when tuning my cruise I only adjusted the RPM-VE table and ended with numbers over 100.

Should I have adjusted the MAP-VE tables at the same time? I assume if I change the Map-ve tables that the RPM-ve will need to be changed?


Oh and thanks l2r99gst for the help. I wouldn't have figured it out if it wasn't for you. The car drives amazingly smooth now.
drifterific is offline  
Reply With Quote
Old Aug 23, 2010, 07:36 AM
  #6  
Evolving Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2009
Location: MA
Posts: 274
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by l2r99gst View Post
95630706, those tables are not patched. Just download the ROM that mrfred has patched and copy over the settings.

Thanks for helping out The longer I use this stuff the more noob-like questions I have.

I'm using the direct 96531706 DL from Phenom's option 5, 96530706+mods and SD. All the Wiki links lead back to the 1st page of the V7 thread where this came from. I can't find any other or newer pre-patched 96531706 ROMS out there...

How can this not be patched for MAT if SD seems to work on my car and I can see these tables, even if the temps seem high and the data looks messed up?
The car also responds to changes in the cold cranking primer table (IAT dependant).

With the original IAT sensor gone, Is the ECU using the MAT sensor wired into fuel temp input instead for IAT compensated funtions as well as SD calcs?

On my 96533706 DMA ROM (set up by yourself I believe) the scaling looks like it is populated with good data and logs realistic numbers. 96531706 works just as good for SD but the MAT scaling is junk and logs high (posted above) could this just be an XML issue?

Last edited by 95630706; Aug 23, 2010 at 07:42 AM.
95630706 is offline  
Reply With Quote
Old Aug 23, 2010, 07:43 AM
  #7  
Evolved Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2004
Location: CA
Posts: 3,499
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
It's definitely not an XML issue. Those tables that you posted are exactly how they will look with a stock ROM, completely unpatched.

As far as why your SD is working, it probably just has the temp fixed to that high number. It will still work fine with a fixed number, but you won't get temp compensation.

As far as your cold cranking tables, I'm not sure exactly which you are talking about, but usually they are coolant temp based, not IAT temp based.

And yes, from what I remember mrfred saying, any IAT based functions will now be based off of the MAT temp.
l2r99gst is offline  
Reply With Quote
Old Aug 23, 2010, 08:33 AM
  #8  
Evolving Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2009
Location: MA
Posts: 274
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by l2r99gst View Post
It's definitely not an XML issue. Those tables that you posted are exactly how they will look with a stock ROM, completely unpatched.

As far as why your SD is working, it probably just has the temp fixed to that high number. It will still work fine with a fixed number, but you won't get temp compensation.

As far as your cold cranking tables, I'm not sure exactly which you are talking about, but usually they are coolant temp based, not IAT temp based.

And yes, from what I remember mrfred saying, any IAT based functions will now be based off of the MAT temp.
Ok thanks!

I get some variation but from like 180-200F only

You are correct about coolant temp- brain fart.

Good to confirm, this may explain a lot of weird little issues I have, if all the IAT based stuff is now based off a fixed high temp from the MAT sensor.

I guess I'll apply the MAT patch to my 96531706 ROM. Does Phenom realize this is not added in the DL, I thought this was standard for V7 and kind of important for SD, no?

Last edited by 95630706; Aug 23, 2010 at 08:36 AM.
95630706 is offline  
Reply With Quote
Old Aug 24, 2010, 12:50 PM
  #9  
Evolving Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2009
Location: MA
Posts: 274
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
After digging a little bit more MAT logging and MAT SD functionality seem to be separate. All the pre-patched SD ROMs that I have looked at have the same junk for data under the MAT logging section, but have plausible data in the IAT to MAT tables under "SD programing". It seems I was mistaken in assuming that MAT logging was needed for SD aside from actual logging and tuning.

Still seems odd to me that w/o the patch it will log fine, but read high... Am I missing something?

95630706 is offline  
Reply With Quote
Old Jan 10, 2017, 08:38 PM
  #10  
Evolving Member
 
redSLed's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Bethlehem, PA
Posts: 128
Thanked 3 Times in 3 Posts
I'm having the exact same issue as you. Same rom 94171715 sd v7 Phenem. If you changed from tempscalefuel to tempscale and exited ecuflash, does it automatically revert back to tempscalefuel next time you open the program?

I'm just trying to get proper table values in there with tempscalefuel selected using the 0E option for converting iat to mat and can't seem to. My 3a log is about 9 degrees off ambient and logging mat at 09 reference gets me pegged around 200 plus.

Did you ever sort this out?
redSLed is offline  
Reply With Quote
Old Jan 10, 2017, 08:40 PM
  #11  
Evolving Member
 
redSLed's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Bethlehem, PA
Posts: 128
Thanked 3 Times in 3 Posts
I'm having the exact same issue as you. Same rom 94171715 sd v7 Phenem. If you changed from tempscalefuel to tempscale and exited ecuflash, does it automatically revert back to tempscalefuel next time you open the program?

I'm just trying to get proper table values in there with tempscalefuel selected using the 0E option for converting iat to mat and can't seem to. My 3a log is about 9 degrees off ambient and logging mat at 09 reference gets me pegged around 200 plus.

Did you ever sort this out?
redSLed is offline  
Reply With Quote
Old Jan 10, 2017, 08:46 PM
  #12  
Evolving Member
 
redSLed's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Bethlehem, PA
Posts: 128
Thanked 3 Times in 3 Posts
Disregard my accidental double reply. Was confusing for a sec here on my phone. Replied to the wrong thread!
redSLed is offline  
Reply With Quote
Old Oct 8, 2017, 08:12 AM
  #13  
Newbie
 
400s's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: C
Posts: 60
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 5 Posts
*deleted*

Last edited by 400s; Oct 17, 2017 at 08:15 AM. Reason: Deleting stupid question
400s is offline  
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
redSLed
EcuFlash
10
Jan 2, 2018 12:04 PM
03whitegsr
EcuFlash
50
Oct 8, 2017 08:16 AM
2winscroll
General Engine Management / Tuning Forum
2
Feb 16, 2017 01:39 PM
SnailSpeed
EcuFlash
14
Jan 1, 2017 06:52 AM
PL_MR
EcuFlash
0
Oct 18, 2016 04:49 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: MAT scale ?


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.