EVO IX 8859 comes out of open loop at idle - EvolutionM - Mitsubishi Lancer and Lancer Evolution Community



EVO IX 8859 comes out of open loop at idle

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old Feb 5, 2018, 06:03 AM   #1
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Project_Broke's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: Indianapolis
Posts: 202
Thanked 3 Times in 3 Posts

Drives: EVO IX

EVO IX 8859 comes out of open loop at idle

Hi all,

Something that is starting to get on my nerves, I am trying to run a lean idle and have all of the open loop load tables set to 0 in the idle areas.

When I start the car, it will idle at my target AFR, if I blip the throttle it will then idle back down and somehow go into closed loop and sit at 14.7. It will not go lean again until a reflash.

I had the idle where I wanted it for a few days with no changes, then this started happening for no reason, now I cannot get it to stay in open loop.

Any ideas?
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 5, 2018, 06:28 PM   #2
Evolved Member
iTrader: (6)
 
cdrinkh2o's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: San Francisco
Posts: 701
Thanked 29 Times in 27 Posts

Drives: 2005 Evo VIII SSL

The car starts in open loop and does not change to closed loop until the coolant temp hits 84 deg F. Open Loop Throttle #1 & 2 also need to be set to 0% at idle RPMs. The logic used for the transition to open loop is coolant temp > 84 deg F and either load or throttle exceeds the value in the respective open loop table.

Last edited by cdrinkh2o; Feb 5, 2018 at 06:35 PM.
Offline
 
Reply With Quote
Old Feb 5, 2018, 06:50 PM   #3
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Project_Broke's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: Indianapolis
Posts: 202
Thanked 3 Times in 3 Posts

Drives: EVO IX

Quote:
Originally Posted by cdrinkh2o View Post
The car starts in open loop and does not change to closed loop until the coolant temp hits 84 deg F. Open Loop Throttle #1 & 2 also need to be set to 0% at idle RPMs. The logic used for the transition to open loop is coolant temp > 84 deg F and either load or throttle exceeds the value in the respective open loop table.
You are correct. I have been confusing open/closed loop for some reason when looking at the throttle tables. I will switch them to 0.

Thank you.
Offline
 
Reply With Quote
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 09:14 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: