Evo X SE Lean idle issue no leaks - EvolutionM - Mitsubishi Lancer and Lancer Evolution Community

Notices
Evo X General Discuss any generalized technical Evo X related topics that may not fit into the other forums.

Evo X SE Lean idle issue no leaks

Reply

 
 
 
Old Mar 12, 2018, 07:08 PM
  #1  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2016
Location: Ia
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Evo X SE Lean idle issue no leaks


So when I purchased my Evo 3months ago it had a idle issue where the RPMs would drop to 300 RPMs and go back to normal I did get a check engine code P0171 I did change front O2 sensor the local AutoZone is telling me itís the mass airflow sensor thatís bad and Iím not sure if I should believe them or not also i did do boost leak test and no leaks also all the hoses are on even the fpr hose..any help would be appreciated . Thanks

Last edited by StiKilla77; Mar 12, 2018 at 07:15 PM.
StiKilla77 is offline  
Reply With Quote
Old Mar 13, 2018, 05:33 PM
  #2  
Evolving Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Fairfield
Posts: 100
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Code

I have this same issue occasionally, I also use the cobb AP. It could be the MAF like they say just clean it. It could also be the fuel relay get the new one. I have done neither of these things I just clear the code and it doesn't crop up for weeks. Tell us what you did to get rid of the code.
MercuryMR is offline  
Reply With Quote
Old Mar 15, 2018, 01:55 PM
  #3  
Evolved Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2002
Location: Allendale, MI
Posts: 604
Thanked 42 Times in 39 Posts
Do you have an oiled filter on the car? If so, cleaning the MAF could help. If it's an OEM paper filter, it's unlikely it's dirty. Are you running a canned Cobb tune or is it custom? What do the idle maps look like?
splattj is offline  
Reply With Quote
Old Mar 15, 2018, 05:58 PM
  #4  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2016
Location: Ia
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hey

thanks for the reply i did get the MAF sesnor swapped today and the issue is this there.. next thing im a swap is fpr if that doesnt work im selling this pos. Also Iím running a JR tuned custome tune on the cobb accessport. The tune is good. The car does sometimes idle ok but then it starts choking eventually.
StiKilla77 is offline  
Reply With Quote
Old Mar 15, 2018, 06:01 PM
  #5  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2016
Location: Ia
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
My buddy checked my fuel pressure resistor and its only 1.1 ohm is this normal or broke?
StiKilla77 is offline  
Reply With Quote
Old Mar 15, 2018, 07:47 PM
  #6  
Evolving Member
 
Evo_Goodness's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Location: oregon
Posts: 311
Thanked 14 Times in 14 Posts
I think that's off from stock I would need to dig through my internet where I found the stock values
Evo_Goodness is offline  
Reply With Quote
Old Mar 19, 2018, 10:00 PM
  #7  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2016
Location: Ia
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Replaced the relay with the orange upgraded one and the resistor box and my car is still ****ing up! Any one have any ideas?
StiKilla77 is offline  
Reply With Quote
Old Apr 9, 2018, 05:35 PM
  #8  
Newbie
 
Join Date: Feb 2018
Location: Houston, TX
Posts: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
I have the same issue. On a stock tune, I get the exact same code and rpm behavior. Many evo owners run a stage 2 tune on a bone stock car, which I decided to try out. oddly enough, that code (or any code for that matter) hasn't come up since. also, the weird rpm behavior doesn't happen as often. Not sure whats causing it exactly, but for now, thats a temporary solution.

Stock Evo X but one part...previous owner left an AMS widemouth downpipe installed. At least for me, thats suspect, but we will see.
itswillis12 is offline  
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Siluck2
Evo Engine / Turbo / Drivetrain
11
Apr 11, 2016 06:06 PM
Douglas_Hammon
EcuFlash
1
Aug 26, 2012 12:10 PM
jtbell86
Evo Engine / Turbo / Drivetrain
8
May 18, 2011 05:50 AM
SpeedJunkyz
Evo General
48
Apr 29, 2008 06:46 PM
CBRD
EcuFlash
25
Feb 28, 2007 08:27 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Evo X SE Lean idle issue no leaks


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.