Notices
AEM EMS Get tuning help for your AEM EMS system.

V1 Stat sync no start, get a fireball though

 
Old Dec 22, 2016, 10:32 AM
  #1  
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
cerevo's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Kentucky
Posts: 466
Received 9 Likes on 9 Posts
V1 Stat sync no start, get a fireball though

First off sorry I'm typing this on my phone.

I just got my car back together, fully built 2.0, 9:1 cr, s2 cams. That's really the only things that have changed

I am using the same injectors, and map I was before, I did change to an Evo 8 disc and cam trigger wheel from an Evo 4 before. But I am getting Stat sync, I know I'm getting fuel, I can smell it and I get a big fireball every 4th or 5th revolution

I'm at a loss. These are the trigger disc and cam wheel that go to an Evo 8 I know for sure. I made sure in the cam/crank setup wizard to choose Evo 8 again just in case.

I've tried playing with the throttle while cranking to see if fuel was too much or too little. I cranked it up at the 0 throttle range and slowly depressed while cranking. No change.

I'm going to check my engine timing to see if I got off a tooth or something, though I used cam lockers to set it. .

Last edited by cerevo; Dec 27, 2016 at 09:05 AM.
cerevo is offline  
Old Dec 22, 2016, 10:55 AM
  #2  
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
cerevo's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Kentucky
Posts: 466
Received 9 Likes on 9 Posts
Engine is definitely in time.
I'm getting spark on Cyl 1 and 2 for sure. About to check 3 and 4

*edited*
Cyl 3 and 4 also have spark.
I guess I could have the cam wheel reversed. . . Though I installed it exactly as the fsm specified to do which I believe was with the smaller tooth in the bottom right when the cam was lined up with the TDC mark.


Last edited by cerevo; Dec 22, 2016 at 11:01 AM.
cerevo is offline  
Old Dec 22, 2016, 12:33 PM
  #3  
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
cerevo's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Kentucky
Posts: 466
Received 9 Likes on 9 Posts
It was base ignition timing. It had to be wayyyyyy retarded for the Evo 4 to run, so I just cranked it and advanced it until it wanted to start.... Now it sounds so awesome!

Can't wait to get this thing tuned by tscompusa!
cerevo is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
newmitsuowner
09+ Lancer Ralliart General
23
Apr 26, 2011 02:25 PM
signcutter
AEM EMS
13
Feb 9, 2011 11:23 PM
Evo Engine / Turbo / Drivetrain
3
Jan 13, 2007 03:58 AM
TDC
Evo Engine / Turbo / Drivetrain
19
Dec 29, 2004 04:34 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: V1 Stat sync no start, get a fireball though


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.