logged load seems high? - EvolutionM - Mitsubishi Lancer and Lancer Evolution Community

Notices
EcuFlash

logged load seems high?

 
Old Aug 14, 2011, 07:00 PM
  #1  
Newbie
Thread Starter
 
luapnrets's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Grand Junction, CO
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
logged load seems high?

I just turned up the boost on my car to 22psi and on my my last few logs i have done the peak load i am seeing is 300. The only mods i have are injen intake, upper and lower ic pipes, manual boost controller, test pipe and tephramod v7. I don't know what my load should be but from reading Merlins EcuFlash EVO 7-8-9 TUNING GUIDE this seems high for the few mods i have? I have read that a boost leak could cause this but wouldn't that mess with my AFR?
luapnrets is offline  
Old Aug 14, 2011, 07:21 PM
  #2  
Evolving Member
iTrader: (13)
 
desiromeo812's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: norcaL
Posts: 294
Thanked 0 Times in 0 Posts
Yes i would check for Boost leaks, And it wouldnt really mess up your AF reading because all your high load AF values are usually rich. with 22 psi you should b seeing 240ish load. I see 270 load with about 25 psi.
desiromeo812 is offline  
Old Aug 14, 2011, 07:55 PM
  #3  
Newbie
Thread Starter
 
luapnrets's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Grand Junction, CO
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I plan to still check for leaks but my AFR doesn't go rich it stays at what my map is set at?
luapnrets is offline  
Old Aug 14, 2011, 10:42 PM
  #4  
Evolving Member
iTrader: (14)
 
Join Date: May 2011
Location: Baltimore, MD
Posts: 187
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
What load are you logging?
PrimerSdime is offline  
Old Aug 15, 2011, 07:26 AM
  #5  
Newbie
Thread Starter
 
luapnrets's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Grand Junction, CO
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
When I hit peak boost I'm logging a load of 300.
luapnrets is offline  
Old Aug 15, 2011, 07:34 AM
  #6  
Evolved Member
iTrader: (1)
 
D-VO's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: kissimmee FL.
Posts: 545
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hmm...I haven't seen my logs in a long time, but I'm at 28psi and remember seeing up to 340 on the load.
D-VO is offline  
Old Aug 15, 2011, 01:34 PM
  #7  
Evolving Member
iTrader: (14)
 
Join Date: May 2011
Location: Baltimore, MD
Posts: 187
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by luapnrets View Post
When I hit peak boost I'm logging a load of 300.
Not how much, what type. Are you logging 2 byte load? Loadcalc?
PrimerSdime is offline  
Old Aug 15, 2011, 04:19 PM
  #8  
Evolved Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Sydney
Posts: 816
Thanks: 0
Thanked 15 Times in 14 Posts
Asside from having a possible component issue, you need to ensure you are logging the correct compensated load.
Spark-Load has Baro correction and will read a little higher than Fuel-Load, which has Baro + Air temp correction.

Un-compensated load will read noticably higher than either Spark or Fuel load.
merlin.oz is offline  
Old Aug 15, 2011, 05:20 PM
  #9  
Newbie
Thread Starter
 
luapnrets's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Grand Junction, CO
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'm running tephramod v7 so I'm using 2bite to 1bite load.
luapnrets is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
CanuckLancer
09+ Ralliart How-To/Installations
18
Apr 3, 2013 08:44 AM
Kid
Evo General
11
Jul 10, 2011 12:40 PM
vince_w2004
For Sale - Cars For Sale
32
Mar 11, 2011 12:55 PM
Joey B
Evo Engine / Turbo / Drivetrain
52
Mar 1, 2011 04:17 PM
dyezak
Evo Electrical / Audio / Security
66
May 14, 2010 12:36 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: logged load seems high?


Contact Us About Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.