Innovate MTX-L problem - EvolutionM - Mitsubishi Lancer and Lancer Evolution Community

Evo X Engine Management / Tuning Forums Discuss the major engine management systems.

Innovate MTX-L problem


Old Apr 21, 2012, 11:09 AM
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (1)
bluedub1's Avatar
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 130
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Innovate MTX-L problem

I recently installed an Innovate MTX-L wideband o2 sensor system, and it isn't working..

I know the wiring was done correctly, because it worked just fine yesterday after I hooked it all up. It read AFRs and the LEDs swept through their range. Later last night, it randomly stopped displaying the numbers and the indicator LEDs around the perimeter was stuck at one LED.

Now, when I leave the ignition in the "ON" position (w/o the engine started), it displays all of the Orange/Yellow LEDs and no numbers. If the engine is on, nothing is displayed.

Has anyone run into the same problem? Based on some prelim research, I might have fried the circuit inside due to a voltage spike. Although, I'm kind of doubting that because I haven't seen the same issue occur to anyone after searching evom or evoxforums.

For the wiring, I connected the power to a switching 12V (Fuse 13). The white wire which dims the lights was connected to the green wire behind the ASC button. I checked the green wire to make sure it switched with the headlights (0V = headlights off, 12V = headlights on). The black line is grounded to the chassis.
bluedub1 is offline  
Reply With Quote
Old Apr 24, 2012, 07:00 AM
Evolving Member
iTrader: (1)
Join Date: May 2008
Location: New Mexico
Posts: 239
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check the connectors on the sensor cable. I couldn't get mine to calibrate last night and it was because the larger connector wasn't completely seated. You have to really push it on there
TravisF is offline  
Reply With Quote
Related Topics
Thread Starter
Last Post
General Engine Management / Tuning Forum
May 7, 2017 01:10 AM
Sep 29, 2016 06:30 PM
For Sale/WTB - Engine / Drivetrain / Power
Apr 17, 2016 07:35 PM
General Engine Management / Tuning Forum
May 1, 2015 01:17 PM
General Engine Management / Tuning Forum
Jul 11, 2013 11:09 AM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to and affiliated sites.
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Your question will be posted in: