Notices
Evo Engine / Turbo / Drivetrain Everything from engine management to the best clutch and flywheel.

Car won't go into gear.

 
Old Mar 19, 2011, 10:26 AM
  #1  
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (6)
 
playmajohn's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Long Island
Posts: 190
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Car won't go into gear.

I floored it in 2nd gear and tried to shift into 3rd at redline but it just would not go.
Pulled over, turned the car off then back on and it would not go into any gear and the pedal felt soggy and pulsating. Turned the car off again, put it in 2nd, and drove the car home. Got into my driveway and it worked like normal so I put it into 1st gear. Once I took it out of 1st gear in my driveway, problem started again and would not go into any gear.


I replaced the slave cylinder and bled it out. No luck.

My question is: Should I try to replace the Master cylinder first before I drop the whole transmission out of the car?

Has anyone had this happen to them? If so what was the problem?

Thanks,

John

Last edited by playmajohn; Mar 19, 2011 at 10:28 AM.
playmajohn is offline  
Old Mar 19, 2011, 12:55 PM
  #2  
Evolving Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2010
Location: south florida
Posts: 296
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
what kind of clutch do you have? how many miles? and does it go into gear when the car is off?
suby2evo is offline  
Old Mar 19, 2011, 01:01 PM
  #3  
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (6)
 
playmajohn's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Long Island
Posts: 190
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by suby2evo View Post
what kind of clutch do you have? how many miles? and does it go into gear when the car is off?
ACT XD Clutch ~10,000 miles on clutch replaced 1 year ago. yes it goes into gear when it is off.

I would like to add I have not lost or leaked any brake fluid.
playmajohn is offline  
Old Mar 19, 2011, 01:31 PM
  #4  
Evolving Member
iTrader: (9)
 
Jrah2987's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: St. Louis, MO
Posts: 227
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
I would bleed the clutch lines and maybe even flush the fluids before dropping the tranny. You want to do every little thing you can before you go down that road.

Good luck.
Jrah2987 is offline  
Old Mar 19, 2011, 02:42 PM
  #5  
Newbie
iTrader: (1)
 
JDMJNKY's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: sOuL-CaLiFoRnIa
Posts: 68
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2 things may be wrong here, just by your description your trans/clutch could be just as simple as re-aligning the clutch, could not, thats is the pulsating. the spongy feeling can be bad lines, slave, release levers etc. Either way dropping the trans is the only way of sure diagnosis.
JDMJNKY is offline  
Old Apr 19, 2011, 11:01 AM
  #6  
Newbie
 
Join Date: Oct 2004
Location: Newport News, VA
Posts: 32
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
I ran into this problem today (sounds like). Wouldn't go into any gear.

Does the car try to move when you try to put it into gear? Mine would try to move when I would try to put it into gear. No grinding or studdering or anything like that (other than low RPM). Checking what I can. No external problems noted so far, no leaks or anything like that. Don't have the tool to remove the fill plug on the transmission to check the fluid level there. I'm hopeing it's just a clutch pedal adjustment.

I'll let you know what I find out. Suggestions on what to try are continually appreicated folks.
MI-4 EVO is offline  
Old Apr 19, 2011, 06:59 PM
  #7  
Newbie
 
Join Date: Oct 2004
Location: Newport News, VA
Posts: 32
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Spent all day running through the Helms manual and checking everything I could out without disassembling the clutch and transmission. Didn't find anything out of spec or any leaks or anything that would lead me to believe there is a problem. After getting the car to go into gear with the engine off I was able to drive it around the neighborhood and to the store. Shifts are smooth, no grinding, no odd noises, nothing to indicate anything is wrong with the transmission or clutch. Going to replace the fluids (about that time anyway) and see what happens from here I guess.
MI-4 EVO is offline  
Old Apr 19, 2011, 07:10 PM
  #8  
Evolved Member
iTrader: (99)
 
yellowevo82's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Carbondale, Pa
Posts: 1,166
Received 19 Likes on 19 Posts
hmm im baffled.. let us know..
yellowevo82 is offline  
Old Apr 19, 2011, 07:23 PM
  #9  
Evolved Member
iTrader: (5)
 
Gordian79's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Rockland
Posts: 839
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Drop tranny its the TOB clip its either off or barely on.you can look through inspection hole with a flashlight.
Gordian79 is offline  
Old Jul 25, 2011, 06:43 PM
  #10  
Evolving Member
Thread Starter
iTrader: (6)
 
playmajohn's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Long Island
Posts: 190
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Finally got my car back after a new master cylinder, slave cylinder, 2 bottles of brake fluid, speed bleeder, $600 of shop labor to pull the transmission, and new clutch, pressure plate, and TOB.

Turns out a spring popped out of my ACT clutch.

Last edited by playmajohn; Jul 25, 2011 at 06:49 PM.
playmajohn is offline  
Old Aug 4, 2011, 09:25 AM
  #11  
Evolving Member
iTrader: (17)
 
ILoveAWD's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Pacific Northwest
Posts: 216
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by playmajohn View Post
Finally got my car back after a new master cylinder, slave cylinder, 2 bottles of brake fluid, speed bleeder, $600 of shop labor to pull the transmission, and new clutch, pressure plate, and TOB.

Turns out a spring popped out of my ACT clutch.
damn that sux dude at least you got it running now
ILoveAWD is offline  
Old Aug 18, 2011, 06:15 AM
  #12  
Newbie
iTrader: (2)
 
fivewing77's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 19
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Sorry about your luck. An ACT I had in a car a few years ago gave me the same problems. I received a replacement free of charge! I would have ate the labor though if not for doing it myself. The replacement worked flawlessly for my next 70,000 miles. The current owner is still driving on it.
fivewing77 is offline  
Old Aug 22, 2011, 10:29 AM
  #13  
Newbie
iTrader: (1)
 
miketurbo06's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Bethlehem
Posts: 12
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hello I came across that same problem like 2 months ago.. I was crusing in NJ at normal speed and i get a red light, so normally everyone would put the car on neutrol. When the light turn green my car wouldn't go into any gears at all!!! anyways after a few things i did, the car doesn't take 5th gear at all On or off..
miketurbo06 is offline  
Old Aug 22, 2011, 10:48 AM
  #14  
Former Sponsor
iTrader: (98)
 
Vivid Racing's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Gilbert, AZ
Posts: 4,260
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Originally Posted by miketurbo06 View Post
Hello I came across that same problem like 2 months ago.. I was crusing in NJ at normal speed and i get a red light, so normally everyone would put the car on neutrol. When the light turn green my car wouldn't go into any gears at all!!! anyways after a few things i did, the car doesn't take 5th gear at all On or off..
You're probably better off starting your own thread. Your problem is completely different.
Vivid Racing is offline  
Old Sep 2, 2011, 02:56 PM
  #15  
Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Location: Mason
Posts: 18
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
i dont think they have slave cyl, but could it be related to that?
superslowEvo04 is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Car won't go into gear.


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.