Hesitation after turbo swap - Page 2 - EvolutionM - Mitsubishi Lancer and Lancer Evolution Community

Notices
Evo Engine / Turbo / Drivetrain Everything from engine management to the best clutch and flywheel.

Hesitation after turbo swap

 
Old Dec 25, 2018, 12:21 PM
  #16  
Evolving Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2014
Location: NJ
Posts: 209
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 7 Posts
the symptoms you are describing are of a huge boost leak imo
TomekEVO is offline  
Old Dec 27, 2018, 12:01 PM
  #17  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2018
Location: washington state
Posts: 16
Thanked 1 Time in 1 Post
Found one issue the preload on the turbosmart IWG75 was wrong. Fixed that but I still here something other than the turbo and the bov still sound weak
bishop9d4 is offline  
Old Dec 27, 2018, 12:19 PM
  #18  
Evolved Member
iTrader: (1)
 
letsgetthisdone's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Las Vegas
Posts: 11,735
Thanked 637 Times in 602 Posts
You need to do a boost leak test...
letsgetthisdone is offline  
Old Dec 27, 2018, 01:19 PM
  #19  
kaj
Evolved Member
iTrader: (58)
 
kaj's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Fresno, CA
Posts: 9,904
Thanked 256 Times in 244 Posts
Let's revisit:

Originally Posted by kaj View Post
My best guesses:
Massive boost leak....
Originally Posted by kaj View Post
You did a boost leak test?
Originally Posted by kaj View Post
99% of the time it's a boost leak...
Originally Posted by kaj View Post
If you have a bad enough boost leak, the turbo could be spinning 1,000,000RPM and sucking a ton of air, which could be pretty noisy.
Originally Posted by TomekEVO View Post
the symptoms you are describing are of a huge boost leak imo
Originally Posted by letsgetthisdone View Post
You need to do a boost leak test...


It may not be a boost leak, but it's still the FIRST thing you check, always.
kaj is offline  
The Following User Says Thank You to kaj For This Useful Post:
ctfpevoVIII (Dec 27, 2018)
Old Dec 27, 2018, 02:19 PM
  #20  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2018
Location: washington state
Posts: 16
Thanked 1 Time in 1 Post
Doing that now
bishop9d4 is offline  
Old Dec 27, 2018, 02:51 PM
  #21  
kaj
Evolved Member
iTrader: (58)
 
kaj's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Fresno, CA
Posts: 9,904
Thanked 256 Times in 244 Posts
Originally Posted by bishop9d4 View Post
Doing that now
Good luck ,dude! Hopefully just a loose coupling.
kaj is offline  
Old Dec 27, 2018, 07:09 PM
  #22  
Evolved Member
iTrader: (1)
 
2006EvoIXer's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: California
Posts: 2,635
Thanked 123 Times in 117 Posts
Originally Posted by kaj View Post
Let's revisit:















It may not be a boost leak, but it's still the FIRST thing you check, always.
2006EvoIXer is offline  
Old Jan 8, 2019, 07:31 PM
  #23  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2018
Location: washington state
Posts: 16
Thanked 1 Time in 1 Post
OK so i took a video after i checked and rechecked EVRYTHING!!!! I cannot figure this shyt out. In the video what you here is me at 3+k turbo working like hell but no Blow off and no real movement. Turbo id spinning and at 4k the wg aint even opening. WTF am i missing?
bishop9d4 is offline  
Old Jan 9, 2019, 12:05 AM
  #24  
kaj
Evolved Member
iTrader: (58)
 
kaj's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Fresno, CA
Posts: 9,904
Thanked 256 Times in 244 Posts
It's been a while..but if no DV sound, is it leaking?
kaj is offline  
Old Jan 9, 2019, 05:57 AM
  #25  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2018
Location: washington state
Posts: 16
Thanked 1 Time in 1 Post
Originally Posted by kaj View Post
It's been a while..but if no DV sound, is it leaking?
I'm. Gonna put the stock valve on today to rule it out
bishop9d4 is offline  
Old Jan 9, 2019, 11:07 AM
  #26  
kaj
Evolved Member
iTrader: (58)
 
kaj's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Fresno, CA
Posts: 9,904
Thanked 256 Times in 244 Posts
Something is leaking like crazy and not holding boost. I bet your load values are off the chart. Just take it easy so you don't kill the turbo
kaj is offline  
Old Jan 9, 2019, 11:23 AM
  #27  
Evolved Member
iTrader: (1)
 
2006EvoIXer's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: California
Posts: 2,635
Thanked 123 Times in 117 Posts
Pictures of your engine bay? Did you install your DV backwards?
2006EvoIXer is offline  
Old Jan 9, 2019, 11:41 AM
  #28  
Evolving Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Cyprus
Posts: 425
Thanks: 0
Thanked 15 Times in 15 Posts
The hissing sound could be a leak, it might as well be the hta71 through the specific filter you are using. If you have increased boost threshold and not making the right boost level at the right rpm point, then you have a leak somewhere. Remove blow off valve and block the pipe. Check every hose connection, every vacuum hose. Put the car into 2nd and floor it, see if it behaves as it should. If not, remove the hose from the wastegate nipple, again into 2nd and floor it, see if it makes boost the right way.



His load values will not be negatively affected if he has a major leak, as the air going into the engine and measured by the map sensor is much less than it should when his boost threshold and max boost was the proper one, unless of course he is still on MAF.







Marios
Evo8cy is offline  
Old Jan 25, 2019, 09:31 PM
  #29  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2018
Location: washington state
Posts: 16
Thanked 1 Time in 1 Post

I'm running a greddy type rs
bishop9d4 is offline  
Old Jan 25, 2019, 09:32 PM
  #30  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2018
Location: washington state
Posts: 16
Thanked 1 Time in 1 Post

bishop9d4 is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us About Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.