Whining noise when cold and driving slow - EvolutionM - Mitsubishi Lancer and Lancer Evolution Community

Notices
Evo X Engine / Turbo / Drivetrain Everything from engine builds to the best clutch and flywheel.

Whining noise when cold and driving slow

Reply

 
 
 
Old Jan 29, 2014, 06:23 PM
  #1  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: May 2012
Location: Waterloo
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Whining noise when cold and driving slow

I have this noise when driving very slow when the car is cold. Dealership thinks it is the front axle bearing. Anyone else have this issue with their X?

shadowreaper is offline  
Reply With Quote
Old Jan 29, 2014, 06:32 PM
  #2  
Newbie
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2009
Location: Chicago, IL
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Yup I get the same thing too. Drives me up a wall. It goes away after a few minutes of driving when everything gets up to temp.

I also get a bit of clicking when turning a corner before it's warm, like maybe the front diff?
bobby0283 is offline  
Reply With Quote
Old Feb 5, 2014, 07:59 PM
  #3  
Evolving Member
 
Mystykalbaby's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: VA
Posts: 123
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Any updates? Sounds like a train.
Mystykalbaby is offline  
Reply With Quote
Old Feb 6, 2014, 03:44 AM
  #4  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: May 2012
Location: Waterloo
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Having a bit of a warm spell here now, the dealership wants me to leave it there overnight when it gets below -15 so they can drive it directly on a hoist to see exactly where the noise is coming from before it warms up.
shadowreaper is offline  
Reply With Quote
Old Feb 6, 2014, 05:46 AM
  #5  
Newbie
 
Join Date: Sep 2008
Location: Upstate NY
Posts: 50
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Noticed the same thing on my 12 GSR. (first winter season with the car)
I think it could be the powerstering pump getting warmed up. I hear it coming from up front and it goes away after about 1/4 mile of driving. It doesn't do it while idling, only when I start moving. Something is cold and lacking lubrication.
dw0095 is offline  
Reply With Quote
Old Feb 6, 2014, 06:16 AM
  #6  
Evolved Member
 
Thomar's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Edmonton, AB
Posts: 1,334
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I test drove a 2013 with 20000km on it before I bought mine new and that evo also did this. No noise yet on mine.
Thomar is offline  
Reply With Quote
Old Feb 6, 2014, 06:01 PM
  #7  
Newbie
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2009
Location: Chicago, IL
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
There's another thread with some info:

https://www.evolutionm.net/forums/ev...ing-siren.html

Also, this one is the clicking I was talking about:

https://www.evolutionm.net/forums/ev...les-oh-my.html
bobby0283 is offline  
Reply With Quote
Old Feb 6, 2014, 09:51 PM
  #8  
Evolving Member
iTrader: (12)
 
Fractur3's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Cincinnati
Posts: 415
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
The clicking could be one of your axles popping. Make sure they aren't leaking and that water didn't get inside them.

As far as the whining I've never heard that before. Sounds like an episode of the twilight zone is happening.
Fractur3 is offline  
Reply With Quote
Old Feb 7, 2014, 01:30 PM
  #9  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: May 2012
Location: Waterloo
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Just got back from the dealership, took a couple pictures of what they say where the issue is. They have ordered the part. Will let you know if it fixes the issue.


http://imgur.com/a/nKCGk

Last edited by shadowreaper; Feb 7, 2014 at 01:32 PM. Reason: Linking to an album doesn't work
shadowreaper is offline  
Reply With Quote
Old Feb 9, 2014, 07:39 AM
  #10  
Newbie
 
Join Date: Sep 2008
Location: Upstate NY
Posts: 50
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
That's interesting.The more I read and research, I'm thinking its my oil pump bearing squeeling when it's extremely cold. Also started hearing a whirring noise while driving here and there. Clutch in or out, still makes the sound so hope it's not the TC. Due for an oil change and having that done now to see if that helps.
dw0095 is offline  
Reply With Quote
Old Feb 9, 2014, 08:02 AM
  #11  
Evolved Member
 
Thomar's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Edmonton, AB
Posts: 1,334
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
So the dealer thinks its the steady bearing?
Thomar is offline  
Reply With Quote
Old Feb 9, 2014, 06:18 PM
  #12  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: May 2012
Location: Waterloo
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
They took it directly inside after it being left outside over night, and apparently used a stethoscope to pinpoint where the noise was coming from.
shadowreaper is offline  
Reply With Quote
Old Feb 9, 2014, 06:30 PM
  #13  
Evolved Member
 
Thomar's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Edmonton, AB
Posts: 1,334
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'm interested to see how this goes.
Thomar is offline  
Reply With Quote
Old Feb 10, 2014, 09:34 AM
  #14  
Newbie
 
Join Date: Sep 2008
Location: Upstate NY
Posts: 50
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I can report that after my oil change which was done right around 3k since the last one, the noises have subsided. Currently at 20,000 miles.

I have the fluids to replace the tranny fluid but waiting on a replacement heatshield for my intake before I dig into it.
dw0095 is offline  
Reply With Quote
Old Feb 10, 2014, 10:12 AM
  #15  
Evolving Member
iTrader: (2)
 
ChUt26's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Philly, PA
Posts: 218
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by dw0095 View Post
I can report that after my oil change which was done right around 3k since the last one, the noises have subsided. Currently at 20,000 miles.

I have the fluids to replace the tranny fluid but waiting on a replacement heatshield for my intake before I dig into it.

I get a very similar noise (not as pronounced as the OP's), and have changed every fluid in my Evo within the last couple hundred miles. I still get the noise occasionally. I'm suspecting that it's my wheel bearing because the passenger/front has been humming. I'm going to replace it soon, so I'll post my results if it took care of my noise.
ChUt26 is offline  
Reply With Quote

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: