Notices
Evo Electrical / Audio / Security Discuss electrical systems, audio system upgrades, or alarm configurations.

Speedometer Doesn't work (replaced vss/plug)

 
Old Oct 18, 2011, 03:05 PM
  #1  
Evolved Member
Thread Starter
iTrader: (56)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Boston, MA
Posts: 2,568
Received 1 Like on 1 Post
Speedometer Doesn't work (replaced vss/plug)

Hello everyone,
I'm baffled on this, I just had my clutch done by the shop I work at and when we put everything back together the speedometer stopped working. I went ahead and replaced both the sensor and the wiring harness however the speedometer still reads zero and I get a P0500 code about 20 minutes into driving. A little about the car, it has had the engine harness replaced due to water seepage before and it was sealed up with silicone and hopefully I won't encounter this issue again. The car is a 2005 Evo MR 6spd with about 94,000 miles on it (not increasing since the speed sensor is dead).

One thing to note, the car is putting on some mileage, for every tank of gas I run through I put on about 5-7 miles on it.

I have checked the fuses (not sure if any of the fuses would affect the speedometer alone) and everything else in the car functions perfectly fine.

Any help is much appreciated.
-Jason Lee
bruce988jl is offline  
Old Oct 19, 2011, 08:33 PM
  #2  
Evolved Member
Thread Starter
iTrader: (56)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Boston, MA
Posts: 2,568
Received 1 Like on 1 Post
anyone?
bruce988jl is offline  
Old Oct 31, 2011, 01:15 PM
  #3  
Newbie
 
voteforpedro18's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Boston, MA
Posts: 13
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
did you end up fixing it? I broke the speedo in my impreza when I had it but it ended up being the needle that goes in the back. different cars though so I know it doesn't help.
voteforpedro18 is offline  
Old Jul 15, 2014, 01:45 PM
  #4  
Newbie
 
Join Date: Jan 2009
Location: denver
Posts: 77
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
What was the solution to this. I am experiencing the same problem with my evo ix
evoniners is offline  
Old May 17, 2017, 09:57 AM
  #5  
Newbie
 
Join Date: May 2017
Location: Alabama
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
How do you replace the vss? I've got the bolt out but the sensor won't come out
Daniel McCall is offline  
Old May 19, 2017, 02:58 PM
  #6  
Evolved Member
 
barneyb's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Grand Island, NE
Posts: 6,657
Received 116 Likes on 107 Posts
It pulls straight up. The seal is an o-ring.

Stupid me, I did this once. The rear motor mount has some green and gold bolts in it. They appear to be the same except for color. They are not! Some are very slightly longer than the others. Insert a longer bolt at the VSS location and you can't remove or insert the VSS. Also, screwing a large bolt into the side of the plastic VSS probably does it no good. This may be the cause of some of the problems mentioned above.

Last edited by barneyb; May 27, 2017 at 03:13 PM.
barneyb is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Insanity Evo
Evo General
11
Sep 9, 2017 04:22 PM
KentStateTsi
Evo General
6
Apr 19, 2017 11:37 AM
wazmunstr
Evo General
5
Oct 17, 2016 08:58 PM
yourboysevo9
Evo General
11
May 8, 2016 05:14 AM
Lyndi03
Evo Engine / Turbo / Drivetrain
6
Apr 17, 2016 01:32 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Speedometer Doesn't work (replaced vss/plug)


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.